Life Kováts Olivér 2024. 01. 02.

Ez a robot több mint gyerekjáték

Parányi, de annál hasznosabbnak tűnő robottal rukkolt elő az LG. A mesterséges intelligencia hathatós közreműködésével a teljesen hétköznapi otthoni teendők ellátása mellett például házőrzésre is képes.

Gyerekjáték látszatát kelti, de valójában ennél jóval többet kínál az LG új okosrobotja. A dél-koreai márka különleges eszköze lényegében egy okosotthon-asszisztens, ami két keréken gurul és – mivel mesterséges intelligencia működteti – önállóan tájékozódik a lakáson belül.

Multimodális technológiáját hang- és képfelismeréssel is felvértezték, így amellett, hogy verbálisan kommunikál a felhasználóival, csuklósan mozgatható lábízületeivel pedig érzelmeket fejez ki, természetes nyelvi feldolgozással ötvözve aktív kommunikációt is képes létesíteni, továbbá értelmezni a kontextust és a szándékokat.

Fotó: LG

Fotó: LG

Közleményében „mozgó” okosotthon-központként hivatkozik rá az LG, ugyanis nemcsak csatlakozni tud különféle okosotthon- és – leginkább internetalapú – IoT-eszközökhöz, de vezérli is azokat.

A Qualcomm-mal folytatott együttműködés keretében az LG-robot alapját a Robotics RB5 platform adja, ami több mesterségesintelligencia-funkció, többek között az arc- és felhasználófelismerés fő mozgatórugója. Beépített kameráját, hangszóróját és különféle érzékelőit használva valós időben gyűjti be környezete adatait: például a hőmérsékletet, a páratartalmat és a beltéri levegőminőséget is folyamatosan figyeli.

Mindez olyan feladatokban kamatoztatható, mint a háziállat-távfelügyelet vagy az otthonvédelem.

Ez utóbbi úgy fest a gyakorlatban, hogy amikor nincs otthon senki sem, önállóan járőrözik a lakásban, és azonnal értesíti a felhasználót az okostelefonján keresztül, ha bármi rendelleneset tapasztal. Adott esetben arra is figyelmeztet, ha nyitva maradt az ablak vagy nem kapcsolták le a világítást – ezeket akár orvosolni is képes, hogy energiát spóroljon. Ennek azonban feltétele, hogy az érintett eszköz(ök) valamilyen módon csatlakoztatva legyen(ek) a technológiához.

Fotó: LG

Fotó: LG

Hazaérkező tulajdonosát az ajtóban fogadja; hangja és arckifejezése elemzésével választ a hangulatának megfelelő zenét. Emellett teljesen hétköznapi helyzetekben is segít: folyamatosan frissülő közlekedési információkat és időjárás-előrejelzést közöl, de ha kell, naptárbejegyzésekre és gyógyszeradagolásra is emlékeztet.

Az LG okosotthon-robotját nagyközönség számára január 9-e és 12-e között mutatják be a CES 2024 kiállításon.

Forrás: LG
Kép(ek) forrása: LG