Life Fehér Patrik 2024. 01. 05.

A legjobbak közé került egy magyar település

Az észak-magyarországi település hivatalosan város, de lakosságszáma alapján felkerült az UNWTO utazásra ajánlott kistelepüléseinek legfrissebb listájára.

Magyar falut ajánl az utazóknak a Turisztikai Világszervezet. A World Tourism Organization a UN Specialized Agency (UNWTO) a felelősségteljes, fenntartható és mindenki számára elérhető turizmus előmozdításáért felelős ENSZ-ügynökség. Célja, hogy úgy támogassa a turizmust, hogy az a gazdasági növekedés motorja legyen, és adott esetben felhívja a figyelmet a kevésbé fejlett, de megtekintésre érdemes területekre.

Egyik programjuk a Best Tourism Villages, mely a legjobb falvakat gyűjti össze 2021 óta. Nem csak az számít, hogy látványos-e maga a hely, valami pluszt is kell nyújtania a szigorúan 15 ezernél kisebb lakosságszámú településnek. Ez lehet akár a fenntartható módon való működés, valamilyen hozzáadott érték a környék életéhez, de a hagyományőrző jelleg is.

A legfrissebb, 2023-as listán 54 település szerepel,

köztük először magyar településsel, Tokajjal.

Magyar falut ajánl az utazóknak a Turisztikai Világszervezet

A Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő világörökségi helyszín a hivatalos indoklás szerint “biztosítja a hagyomány, a haladás és a felelősségteljes gazdálkodás harmonikus keverékét, mintaként szolgálva a fenntartható és kulturálisan gazdag úti céloknak.”

Magyar falut ajánl az utazóknak a Turisztikai Világszervezet

Az UNWTO összefoglalója kiemeli, hogy a környék mindezek megőrzésével együtt kezd dinamikus központtá válni: többek között a Katlan Fesztivált és a Tokaji Írótábort is megemlítik ennek kapcsán.

Forrás: UNWTO
Kép(ek) forrása: Getty Images