Life Kovács Miklós 2024. 01. 09.

Ezzel a kütyüvel a levegőből nyerhetünk otthon tiszta ivóvizet

Az eljárás nem új, de ilyen kompakt, otthon is használható formában még nem sikerült senkinek összehoznia a levegőből vizet gyártó készüléket.

A legtöbb otthonban már van ilyen gép, úgy hívják, légkondicionáló. Ezek a készülékek legtöbb esetben szárító funkcióval is rendelkeznek, ami csökkenti az otthonunk páratartalmát. A hőcserélőn lecsapódó vizet a szabadba vezetik, és ezt azért nem szeretnénk reggelente kortyolgatni. 

A Genesis Systems által fejlesztett WaterCube (WC-100) ugyanezt csinálja, a levegő páratartalmából állít elő vizet, csakhogy itt a végeredmény nagyon is iható, tiszta folyadék. A rendszer teljesen automatikus, a kondenzációs eljárás viszont nem teljesen hétköznapi, a gyártó állítása szerint a nap 24 órájában működőképes, így folyamatos vízellátást biztosít. Jól jöhet hétvégi házaknál, vagy olyan tájakon, ahol nehezen elérhető a tiszta víz.

Ezzel a kütyüvel a levegőből nyerhetünk otthon tiszta ivóvizet

A cég szerint sikeresen termeltek napi 370 liter tiszta vizet. Ezt az adatot a WaterCube 26 Celsius-fokos hőmérsékleten és 60 százalékos relatív páratartalom mellett produkálta. A modellt úgy alkották meg, hogy 40 százalék és 100 százalék közötti relatív páratartalom tartományban működjön 15 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten.

Amire még büszkébbek, hogy a kocka által termelt víz megfelel minden szigorú nemzeti és nemzetközi kritériumnak, az alkalmazott szűrőrendszer a 0,001 milliméteres szennyeződéseket is kiszűri, az UV-kezelés pedig teljes csíramentességet ígér. 

Sokan szeretnének hálózatoktól független életteret, ahol nincsenek sárga csekkek, de a fúrt kúton túl ez a megoldás elég borsos áron érhető még el. A készülék 370 kilogrammot nyom, így jól el kell dönteni, hogy hova telepítjük, ára pedig 6,9 millió forint.

Forrás: Interesting Engineering
Kép(ek) forrása: Genesis Systems