Life Fehér Patrik 2024. 01. 11.

1000 évig készít egyetlen fotót egy különleges kamera

Különleges kísérletbe fogott egy filozófus Amerikában: üzembe állított egy fényképezőgépet, mely ezer év történéseit örökíti meg egy képkockán. Bízzunk benne, hogy lesz, aki megnézheti.

Kíváncsi vagy, hogyan nézett ki az a környék az elmúlt 1000 évben, ahol élsz? Ezt legfeljebb csak a régészek tudják hozzávetőlegesen megállapítani a tudomány jelenlegi állása szerint, azonban az Arizona államban található Tucson jövőbeli lakóinak akár erre is lehetőségük lesz.

Mindezt Jonathon Keats, az Arizonai Egyetem kísérleti filozófusának köszönhetik majd meg, aki üzembe helyezett egy 1000 évig exponáló fényképezőgépet. Projektje a Millenium Camera nevet kapta, és egyfajta időkapszulaként szolgálna, melyet a tervek szerint 3023-ban lehetne kinyitni.

A fényképezőgép egy viszonylag egyszerű szerkezet, a régi lyukkamerák modernebb verziója. A rézhenger egyik felén aprócska lyuk található, ezen jut be ezer év fénye egy fényérzékeny felületre, ami nem más, mint egy leheletvékony 24 karátos aranylap, több, vékony réteg rózsaszín festékkel bevonva.

A Millenium Camera (Kép: Chris Richards, University Communications/University of Arizona)

A Millenium Camera (Kép: Chris Richards, University Communications/University of Arizona)

A lyukon beáramló fény folyamatosan nyomot hagy a felületen, függően attól, milyen erős is a fény forrása. Egy hegyről például kevesebb verődik vissza, így lesz sötét az a rész, míg az épületek világosak lesznek. Azt lesz érdekes látni Keats szerint, hogyan változik a világ: ha nem üt be valami komoly krach (természeti katasztrófa, atomháború vagy valami olyasmi, amit el sem tudunk képzelni), a táj stabilan megmaradna, de lehet, hogy néhány épület szellemképesen jelenne meg. Ez jelezné például, hogy az ingatlant időközben elbontották, vagy újat építettek elé.

Az ezer évig fotózó gép egy túraútvonal kezdete mellett, egy acélrúd tetején található. Tövében a felirat amellett, hogy leírja, mit is csinál az eszköz, arra inspirálja az embereket, hogy gondoljanak a jövőre. “Elképzelhető, hogy az emberek 1000 év múlva Tucsont rosszabb állapotban látják. Az a tény, hogy ezt el tudjuk képzelni, nem rossz.”

Valójában ez jó dolog, mert ha ezt el tudjuk képzelni, akkor azt is el tudjuk képzelni, hogy mi más történhet, és ezért ez motiválhat bennünket, hogy cselekedjünk a jövőnk alakítása érdekében.

– fogalmazott Keats, aki azt tervezi, hogy a környékben is telepít még hasonló kamerákat, de vinne Los Angelesbe, Kínába és az osztrák Alpokba is.

Forrás: University of Arizona
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images