Life Kovács Miklós 2024. 01. 15.

Tévedsz, ha azt hiszed, nem lehet menőzni egy vízibiciklivel

Fenntartható, környezetbarát, jól néz ki: ez a francia tervezésű extravagáns vízibringa szó szerint kiemelkedő darab, mivel működés közben a hajótest kiemelkedik a vízből.

Vízibicikli? A szó hallatán a klasszikus balatoni vízibringák jutnak eszünkbe. Ormótlan, tepsi alakú, üvegszálas műanyagból készült lélekvesztők, néha csúszdával felszerelve, ami 12 év alatt vált ki az emberekből izgalmat. Nem a formatervezés magasiskolája, és nem a másik nem meghódítása jut róluk eszünkbe, pedig van olyan pedálos vízi jármű, ami messze elhagyta a vicckategóriát.

Tévedsz ha azt hiszed nem lehet menőzni egy vizibiciklivel

Ilyen a francia fejlesztésű Jetcycle, ami egy kajakszerű trimarán, hordszárnyas vízi jármű, amit emberi erővel vagy akár elektromos rásegítéssel is mozgásra bírhatunk (E-jetcycle). A konstrukció érdekessége, hogy bizonyos sebesség, esetünkben 9 km/óra felett a hajótest kiemelkedik a vízből, és az alsó szárnyakon úszva éri el a nagyobb tempót. A Jetcycle akár 18 km/órával is repeszthet, a 200 wattos motor pedig akár három órán keresztül is segíti a pedáltaposást. 

Tévedsz ha azt hiszed nem lehet menőzni egy vizibiciklivel

Az E-Jetcycle 55 kilogrammot nyom, 2,3 méter széles és 3,4 méter hosszú, a trimarán hajótestnek hála pedig ilyen méretben is stabil, nem fenyegeti borulás veszélye a fekvő pozícióban tekerő “kapitányt”. 

Érdekes játékszernek tűnik, ami elektromos kivitelben 21 900 dollárba (7,5 millió forint) kerül, ez majd’ duplája a sima, izomhajtású verziónak. Utóbbi előnye az alacsonyabb ár mellett, hogy ezzel a lábnap is pipa, pár napos körözés a strandon, és ha mást nem, legalább egy bedurrant vádlit sikerül elérnünk.

Forrás: TechEBlog
Kép(ek) forrása: Jetcycle