Life Kovács Miklós 2024. 01. 16.

Ezért is veszélyes lehet séta közben mobilozni

Nemcsak balesetveszélyes, de akár térdízületi porckopáshoz is vezethet, ha valaki járás közben folyton mobilozik – derítették ki a bécsi FH Campus Wien kutatói.

„Vajon hogyan hat a járásra és a mozgásszervekre, ha séta közben mobilozunk?” – erre keresték a választ a bécsi FH Campus Wien kutatói. Sebastian Durstberger és csapatának tanulmánya nemrég jelent meg az elismert Heliyon című szaklapban.

A kutatás keretében huszonhét résztvevőt kértek meg arra, hogy sétáljanak a GRAIL Mozgáslabor speciális futópadján, amelyet egy 180 fokos vetítővászon vesz körbe. Erre egy virtuális környezet képeit vetítik, közben pedig valóságos utcai háttérzajokat hallanak a kísérletben részt vevők.

Ezért is veszélyes lehet séta közben mobilozni

A tesztalanyok testrészein kis markereket helyeznek el, amelyek segítségével valós időben, 3D-ben tudják modellezni az ízületeik mozgását, valamint a rájuk ható erőket. A futópadban található mérőlemezek azt rögzítik, miként érnek földet járás közben a lábak, illetve miként terhelődnek.

A résztvevőket arra kérték, hogy oldjanak meg egyszerű számtanpéldákat fejben, illetve mobiltelefonjuk segítségével. Így kideríthették ugyanis, hogy maga a koncentrálás vagy a mobilhasználat befolyásolja-e a járást.

Az eredmények azt mutatták, hogy mobilhasználat közben a test egyfajta biztonsági üzemmódba vált: egyre rövidebbeket, ugyanakkor egyre szélesebbet lépünk, nehogy felbukjunk. Ez azonban fokozott terhelést ró a térdízületek külső részére, ami elősegíti azok enyhe X-állását. Ez pedig hosszú távon maradandó károsodáshoz vezethet – akár porckopás is kialakulhat.

Forrás: Bécs Város | Nemzetközi Irodák – Budapest
Kép(ek) forrása: FH Campus Wien / Schedl, Getty Images