Life Kovács Miklós 2024. 01. 16.

Pólóhajtogató Tesla-robot tartja lázban a kommentelőket

Elon Musk csápjai sokfelé elérnek, a robotika területén is szeretne nagyot villantani a világ leggazdagabb embere, ezért megmutatta, hol tart az ilyen jellegű projektje.

Elon Musk úttörő technológiát fejlesztő (Tesla, SpaceX) cégei mellé 2021-ben a robotika is megérkezett, méghozzá egy sci-fi-filmekbe illő darabbal. A Tesla Optimus egy humanoid robot, vagyis emberszerű, végső küldetése, hogy olyan helyzetekben működjön, olyan környezetben dolgozzon, amelyet emberekre szabtak.

Maga a robot eddig leginkább egy csábító, de felszínes ígéret volt, viszont most Elon Musk saját közösségi oldalán, az X-en (ex-Twitter) mutatta meg, hogy mire (lesz) képes Optimus. Most kapaszkodjon erősen mindenki: a robot ruhát hajtogat.

Kicsit lassan, másnapos tempóval, de elhajtogat egy fekete pólót, amivel bizonyítja a finommotoros képességeit. Amelyeket már azért jó ideje tudnak a robotok, a Honda féle Asimo már 2011-ben ügyesen használta a kezét.

Ráadásul a videó után, amikor már sokan megkérdőjelezték, amit láttak, Musk csendben hozzáfűzte, hogy Optimus ezt a műveletsort nem “magától” csinálja. Távirányítású eszközként, egy ember mozdulatait másolja, tehát ezen a videón nem látunk többet, mint egy távolról vezérelt eszközt, ami csak mozdulatlanul áll, ha nem kap bemeneti jelet a feladatot valóban végző, azt logikailag végiggondoló embertől.

A cél viszont az, hogy fejében mesterséges intelligenciával tényleg ez a robot legyen a pólóhajtogatás nagymestere. Sőt, a fűnyírás, főzés, mosás, egyéb házimunkák terhét is leveszi majd az emberek válláról, legalábbis ezt ígéri Musk, aki most bölcsen nem határozott meg céldátumot.