Life Kovács Miklós 2024. 01. 17.

Tízezren jelentkeztek a világhírrel járó állásra

Az alternatív rock egyik legendás formációja, a Smashing Pumpkins keres új gitárost, a pozíció bárkinek nyitott, akár Magyarországról is megcsíphető az állás.

Az 1988-ban alapított Smashing Pumpkins igazi kalandos történetű alternatív rockegyüttes. Karrierjük elején üstökösként törtek a legnagyobbak közé, a Nirvana, Pearl Jam mellett ők lettek a grunge-hullám egyik húzóneve, pedig a zenekar feje és kreatív motorja, Billy Corgan mindig kategorikusan elutasította ezt a besorolást. 

Az évek őt igazolták, a Smashing Pumpkins változtatta stílusát, ahogy felállását is az évtizedek során. A dobos Jimmy Chamberlin droghasználat miatt tűnt el időről időre, a billentyűs Jonathan Melvoin  konkrétan heroin-túladagolásban hunyt el, a zenekar pedig ideiglenesen feloszlott az 1990-es évek végére.

Az eredeti felállás 1993-ban Billy Corgan (középen), D'arcy Wretzky, James Iha, Jimmy Chamberlin ( (Fotó: Paul Bergen/Redferns)

Az eredeti felállás 1993-ban: Billy Corgan (középen), D’arcy Wretzky, James Iha, Jimmy Chamberlin (Fotó: Paul Bergen/Redferns)

A túlélők viszont szép lassan újra egymásra találtak, a három gitárossal felálló zenekar stabil világturnékat húzott le az elmúlt években. A 2006 óta bandatag Jeff Schroeder számára viszont már nem jelentett kihívást stadionokban, több tízezer ember előtt pengetni, így 2024-re kilépett a zenekarból. 

Az ő helyére keresnek olyan tehetséges gitárvirtuózt, aki meg tudja találni a helyét egy 1988 óta működő, vaskos múlttal rendelkező, világhírű zenekarban. Az álláshirdetést a közösségi médiában osztották meg, az e-mail címre pedig bárki jelentkezhetett, nemre, korra, nemzetiségre való tekintet nélkül.

Ennek a nyitottságnak meg is lett az eredménye: nagyjából tízezren akarnak színpadra állni Billy Corgan, Jimmy Chamberlin és James Iha mellé. Ez akkora átnézendő anyagot jelent, hogy a zenekar nyolc embert vett fel teljes állásba csak a jelentkezők előszűrésére. 

A rohammunkának oka van, a zenekarnak mindössze néhány hónapja van arra, hogy új gitárost találjon. Június 7-én az angliai Birminghamben kezdik meg európai turnéjukat a Weezerrel. Július 29-én visszatérnek Észak-Amerikába a Saviors stadionturnéra a Green Day, a Rancid és a Linda Lindas mellett.