Life Kovács Miklós 2024. 01. 22.

Óriási lépés a teljes virtuális valóság felé a Disney újítása

A Disney parkok tele vannak érdekes szerkezetekkel, a legnagyobb újítások mögött pedig nem más áll, mint Lanny Smoot, aki most a virtuális valóságot tökéletesíti új találmányával.

Lanny Smooth irigylésre méltó karriert él meg a Disney kötelékein belül. Feladata, hogy a valóságba ültesse a mesét, a mozivászon történeteit átélhető, megtapasztalható élménnyé változtassa találmányaival. Eddigi pályafutása során száz szabadalmat jegyzett be, és ebből 74-et a Disney számára készített. 

A filmben látható lézerkardhoz megszólalásig hasonló eszközt sikerült összehoznia,  amelyek a Disney parkjaiban is fel fognak tűnni.

Legfrissebb fejlesztése viszont még ennél is izgalmasabb. A virtuális valóságot 3D-ben mutató szemüvegekhez készített ugyanis olyan padlót, ami kinyitja a teret az ilyen jellegű alkalmazásokhoz. Az ilyen szemüvegek nagy hátránya, hogy használatuk során nincs lehetőség a mozgásra, hiszen a valós tér és a virtuális eltér egymástól, így hamar falnak szaladhat a használó.

Óriási lépés a teljes virtuális valóság felé a Disney újítása

Ezt a problémát szünteti meg a HoloTiles nevű fejlesztés, amin bátran lehet bármilyen irányban lépkedni, a felület zseniális módon szimulálja a haladást, miközben a használó egy helyben marad. Apró gördülő “csempékből” áll össze a felület, amelyek a programnak megfelelően mozognak.

Óriási lépés a teljes virtuális valóság felé a Disney újítása

Nem csak a sétát tudják szimulálni, hanem akár egy élettelen tárgyat is tudnak mozgatni, sőt a promóciós videóban a tervező Lanny Smooth utazott jobbra-balra egy széken ülve a HoloTiles-on, mintha csak egy láthatatlan erő mozgatta volna. 

Még nem tudják a pontos felhasználási területet, de az már látszik, hogy komoly lehetőségek vannak ebben a találmányban, lélegzetelállító műsorokat lehet majd kreálni a felhasználásával, a Star Wars-ból ismert erő tényleg megelevenedik majd, ha egy HoloTiles színpadon jelennek meg a szereplők.

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Disney