Life Erdős Norbert 2024. 01. 24.

382 napig böjtölt, a teste drasztikus változáson ment át

A férfi elhatározta, hogy lefogy, célja eléréséhez pedig igen drasztikus módszert választott: több mint egy évig elég sivár volt az étrendje, már ha ezt lehet étrendnek nevezni.

Ki ne fogadta volna még meg szilveszter éjszakáján, hogy a következő év a fogyás éve lesz? Ugye, hogy nagyon sokan. Ilyen motiváció vezette 1965-ben az akkor 27 éves Angus Barbierit is, aki 382 nap leforgása alatt 207 kilóról 81-re fogyott, ez volt a kitűzött cél. Igaz ehhez olyan módszert használt, amire még az orvosok sem mondtak jó szívvel igent.

A skót férfi 1965 júniusában bejelentkezett a Dundee-i Királyi Kórház Egyetemi Orvostudományi Tanszékére és közölte, hogy teljesen abba akarja hagyni az evést.

Helyi hírportálok visszatekintései szerint az orvosok beleegyeztek, hogy ellenőrzésükkel belevághat a kísérletbe, de titkon minden szakember arra számított, ez csak egy fellángolás, a böjt néhány napnál tovább nem fog tartani. Az orvosok vitaminokat és élesztőt írtak fel neki a tápanyag pótlására.

A napokból hetek lettek, a hetekből hónapok, Barbieri pedig kitartott, mert el akarta érni a 81 kilós célt. Tea, kávé, szódavíz és vitaminokon, ez volt a teljes étrend, és ahogy haladt a diéta, szervezete saját zsírtartalékának felhasználásával kezdte pótolni az ételhiányt. Az egyik legdrasztikusabb változás az a férfi emésztésében következett be: a skót csupán 40-50 naponta ment vécére nagydolgot végezni.

 

A böjt utolsó harmadában Barbieri egy csipet cukrot és/vagy tejet kezdett rakni teájába és a kávéba, mert ekkor már elviselhetetlen volt számára az ízek hiánya, végül 1966 júliusában befejezte és elérte a kívánt testsúlyt.

A Chicago Tribune beszámolója szerin Barbieri böjt utáni első reggelije egy főtt tojás volt, egy szelet kenyérrel és vajjal. Utána a férfi csak ennyit mondott az újságíróknak: 

“Rendkívül élveztem a tojást, és végre jóllaktam”

Barbieri fogyását a Guinness is elismerte, mint a valaha feljegyzett leghosszabb böjtöt. A férfinek úgy tűnik működött a diéta és kitartóan odafigyelt az étkezésre, bár már nem ilyen brutálisan, hiszen még 5 év után is csupán 88 kilót mutatott alatta a mérleg.

Kép(ek) forrása: Getty Images