Life Kovács Miklós 2024. 01. 24.

Óriásit robbant a felfújható űrbázis, és ez jó jel

Óriásit robbant a kísérleti űrbázis, ami új korszakot nyithat az űrkutatásban, a jövő felfedezői lehet, hogy ilyen felfújható lakhelyeken élnek majd távol a Földtől.

Felfújható űrbázis? Nincs ennél ragyogóbb elgondolás. Kis helyen elfér, könnyű, és a telepítés is egyszerű, hisz csak fel kell fújni. A technika lehet a jövő űrkutatásának egyik fontos eszköze, a strapabíró építést pedig most óriási robbanással végződő teszt bizonyította. 

A Sierra Space közlése szerint egy földi teszt során bebizonyította, hogy a jövőbeli űrállomáshoz tervezett teljes méretű felfújható lakhely (Large Integrated Flexible Environment – LIFE) egység prototípusa megfelel a NASA által ajánlott biztonsági előírásoknak, és ezzel egy új technikai lehetőséget nyitott meg az alacsony Föld körüli pályán keringő állomások kategóriájában.

A NASA alabamai Marshall Űrrepülési Központjában decemberben végzett teszt során a Sierra Space 300 köbméteres felfújható szerkezete ötször akkora nyomást bírt ki, mint amekkorát az űrben kellene kibírnia. A szakértők a szerkezetet a NASA által javasolt több mint 4 báros nyomás fölé pumpálták, amikor az látványos robbanással engedte el a nyomást. 

A végső nyomáspróba célja a Sierra Space és az ILC Dover céggel közösen fejlesztett technológia határainak megismerése volt.

Forrás: arstechnica.com
Kép(ek) forrása: Sierra Space