Life Kovács Miklós 2024. 01. 29.

Phenjan titkos, valódi arcát mutatja meg egy kerékpáros

Észak-Koreából kevés videó szivárog ki, és az a kevés is általában ellenőrzött, a kőkemény kommunista diktatúra vezetése által jóváhagyott felvétel. A valódi mindennapi életről így szinte lehetetlen objektív képet alkotni, de állítólag vannak olyan "vendégek" akik azt raknak fel az internetre amit csak akarnak.

Ilyen a 2012-től évekig a fővárosban, Phenjanban élő élő indonéz szabadúszó fotós Jaka Parker. Neki rengeteg bennfentes videót köszönhetünk, testre rögzített kamerával vette az utcákat, az embereket, a hétköznapi életet. Ezek alapján mondhatni átlagos az élet Phenjan közterein, vannak street food büfék, akárcsak bárhol máshol a világon: 

Friss feltöltése pedig egy 12 perces, vágatlan kerékpáros túra, melyből alapos képet kapunk a helyi utcaképről. Európai szemmel furcsa, hogy nincs semmilyen reklám az utakon, színes hirdetőtáblák nem jelennek meg a házfalakon. A forgalom ritka, de előfordulnak nyugati autók is, a katonai dzsipektől a régi Mercedeseken át egészen új autókig terjed a paletta. 

A felvétel nem új, valószínűleg évekkel ezelőtt rögzítette Parker, aki már nem tartózkodik Észak-Koreában.