Life Kovács Miklós 2024. 02. 02.

A SpaceX fogja fellőni a legújabb űrállomást

A 2020-as évek végéig tervezik a kilövést, amelyet a SpaceX Starship rakétájával szeretnének végrehajtani.

A privát űrutazások küszöbén állunk, amit jól mutat, hogy már valós tervek vannak az első, magáncégek által épített űrállomás fellövésére. Ennek erős jele a Voyager Space tegnapi bejelentése, amelyben közölték, hogy az Airbus Defence and Space-szel közösen épített Starlab űrállomást a SpaceX Starship óriásrakétájával fogják elindítani, és pályára állítani. 

A projektre az Európai Űrügynökség (ESA) is bejelentkezett 2023-ban, szervezet képviselői együttműködési megállapodást írtak alá a fejlesztőkkel. Így a tudományos munka is garantált lesz majd a négy személy tartózkodására tervezett űrállomáson, amely az ISS-t fogja pótolni, amikor annak végleg lejár az életciklusa, és vélhetően a légkörben olvad majd porrá, valamikor 2030 körül. 

A SpaceX fogja fellőni a legújabb űrállomást

A fellövés különlegessége, hogy az űrállomást egy darabban akarják feljuttatni, ezért is kell hozzá korunk leghatalmasabb rakétája, ami eddigi indításai során még csak látványos robbanásokat produkált. A tervek szerint ez nem fog bekövetkezni az éles bevetésen, amikor a rozsdamentes acélból készült modult alacsony Föld körüli pályára állítják. A 8 méter átmérőjű állomást így még a Földön, egy hajógyárban tudják összeszerelni, itt integrálják a lakómodult a szervizmodullal. 

Ezzel sokkal gyorsabb és olcsóbb lehet a gyártás, és a Starlab lehet a nyitánya a valódi, üzleti alapon működő űrbéli emberi tevékenységeknek.

Forrás: Yahoo
Kép(ek) forrása: Starlab