Life Kovács Miklós 2024. 02. 05.

Megoldódhat a 20. század egyik legnagyobb rejtélye

1937-ben Amelia Earhart és navigátora, Fred Noonan repülőgépének eltűnt a Csendes-óceán felett. A roncsok után rengetegen kutattak eredménytelenül, de most akadt egy komolyan vehető bizonyíték.

Amelia Earhart 1932-ben az első női pilóta lett, aki átrepülte az Atlanti-óceánt, a 20. század repülésének egyik legnagyobb alakja. Ezenkívül több repülési rekordot is felállított, többek között az első nőként átrepülte az Egyesült Államokat kelet-nyugati irányban. 

A rekorddöntéssel sosem állt le, végzetes útjára is ilyen szándékkal indult: 1937 májusában Miamiból vágtak neki a minden addiginál nagyobb kalandnak. Kétmotoros Lockheed gépén Fred Noonan navigátorral a Földet akarták megkerülni. 

Így ő lett volna az első nő, akinek ez sikerül. 

American aviatrix Amelia Earhart (1897 - 1937) operates the controls of a flying laboratory, circa 1935. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Earhart a pilótafülkében egy 1935-ös képen. (Fotó:  Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Az utazás jól indult, de a Csendes-óceán felett, az Új-Guinea és a Howland-sziget közötti szakaszon minden kapcsolat megszakadt velük, és soha többé nem hallottak róluk. A keresésük az egyik legnagyobb léptékű és legdrágább volt az amerikai történelemben, de sem Earhartot, sem Noonant, sem a repülőgépüket nem találták meg.

Közel 87 évvel a tragikus eset után most egy kutatócsoport úgy véli, hogy sikerül felfedniük a titkot, megtalálhatták Earhart kétmotoros repülőgépét.

Amelia Earhart és Fred Noonan épp a végzetes út előtti tervezést imitálják egy fotó kedvéért (fotó: Getty Images)

Amelia Earhart és Fred Noonan épp a végzetes út előtti tervezést imitálják egy fotó kedvéért (fotó: Getty Images)

A Deep Sea Vision nevű óceánkutató cég szeptember és december között hajtott végre expedíciót a Csendes-óceánon. Miközben hanghullámokkal feltérképezték a tengerfeneket szonárral, több mint 4877 méter mélyen egy kis, repülőgép alakú tárgy tűnt fel a képernyőn. 

A felfedezés (fotó: Deep Sea Vision)

A felfedezés (fotó: Deep Sea Vision)

A kutatók a jelre a Howland-szigettől mintegy 161 kilométerre bukkantak, amely a következő tervezett állomás volt Earhart és Noonan útvonalán, miután Pápua Új-Guineából felszálltak. Ha valóban az ő repülőgépét jelezte a készülék, az jó hír, mivel a nagy mélységben a hideg óceán valószínűleg jól megőrizte a roncsokat.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Getty Images