Life Kovács Miklós 2024. 02. 05.

Milliókat érhetnek ezek az átlagos mesekönyvek

Értéktelennek hitt, akár rongyosra olvasott, padláson kallódó mesekönyvek érhetnek milliókat, több árverésen bukkantak már fel lélegzetelállító árakon kínált sorozatok.

Két óvodás korú gyerek mellett nálunk roskadoznak a polcok, hegyekben állnak a gyerekkönyvek: a celluxszal életben tartott Kuflik mellett Pipp és Polli harcol az elmúlás ellen, a Eric Carle klasszikusa, a Telhetetlen hernyócska pedig kemény lapjaival állja a sarat. 

Az ilyen könyvekkel az ember nem tervezi a muzeális állapot megtartását, pedig úgy tűnik, hogy vannak sorozatok, amelyeknél kifejezetten érdemes lenne. Hazai példa Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő sorozata, melyből a tizenegy példányból álló, teljes sorozat valódi kincs. Beszerezhetetlen, és valamiért rákattanatak a gyerekek, így a szülők is. 

Ezeket 100-150 ezer forintért lehet megkaparintani, de az önálló példányokért is elkérnek 10-12 ezer forintot. 

A kategória igazi nagyágyúja viszont a Disney 62 kötetből álló sorozata. Ebből nemrég bukkant fel egy eladásra kínált teljes széria kereken kétmillió forintért a Vatera.hu oldalán. Ráadásul nem makulátlan állapotú az áru, az eladó őszintén írja le a hibákat:

“Az első kötet állapota hagy kívánnivalót, ebből két példányt is betettem a sorozatba. A Bambi is kicsit hibás. a 19-es Pocahontas előzéklapján szakadás van, külsőre és többi részében szép állapotú. Szerencsére ezek könnyen beszerezhetőek, bár külsőleg teljesen rendben vannak. A többi kötet szép állapotú, a legritkábbak teljesen újszerűek.”

Kétmillió forint szédítő árnak tűnik, de ez ma a piaci érték, mivel tavaly ugyanennyiért került fel egy Disney-összes, és akkor gazdára talált az árverésen. 

“Néhány éve A hihetetlen család című 2004-es Disney-könyv 40 ezer forintért ment el az egyik aukciónkon. Ugyanilyen ritka és szintén ennyiért kelt el A kincses bolygó ebből a sorszámozott sorozatból. A Robinson család titkára 51 ezerért volt vevő. De nem is kell a Disney-könyvekig menni: tavaly egy Gombóc Artúr-kötetet is 18 ezerért ütöttek le egy árverésünkön, korábban pedig egy 1969-es mese, a Róka Miska megjavul 38 ezer forintot ért meg valakinek, pedig alig száz oldal” — sorolta 2023-as interjúja során a Vasárnapi Blikknek Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa.

Forrás: Vatera - Facebook
Kép(ek) forrása: Getty Images