Life Erdős Norbert 2024. 02. 06.

Fontos dolog derült ki a véres videojátékokról

Korábban azt visszhangozta a média, hogy a videojátékok agresszív viselkedést váltanak ki az emberekből. Most bebizonyították az ellenkezőjét.

A Luxemburgi Egyetem munkatársai a közelmúltban rávilágítottak arra, hogy a korábbi kutatások, amelyek azt vizsgálták, milyen összefüggés van a “véres” videojátékok és a való életbeli agresszivitás között, nem voltak elég alaposak.

Az egyetem a friss kísérletet 54 felnőtt férfi részvételével folytatta le, akik 25 percet játszhattak az Uncharted 4: A Thief’s End lövöldözős-verekedős, illetve nyugodtabb szakaszaira fókuszáló részeivel. Az alanyoktól játék előtt és után is nyálmintát vettek, hogy megvizsgálják a kortizol-, illetve tesztoszteronszintet. Többek között ezekből következtettek az általuk átélt agresszió szintjére. A kísérletben résztvevőkkel különböző teszteket és kérdőíveket is elvégeztettek, hogy kiderüljön, mennyire hajlamosak az agresszív viselkedésre.

A kutatás eredménye meglepően alakult:

A csoport tagjainak tesztoszteronszintjében nem tapasztaltak jelentős elváltozást, ami megnövekedett agresszióra utalna. Ellenben a kortizolszintjük alacsonyabb volt a játék után, vagyis az ellazította az alanyokat, ahelyett hogy stresszelte volna őket.

 

 

Az eredmény ígéretes ugyan, de egyelőre reprezentatívnak nem tekinthető, ahhoz nem volt elegendő kísérleti alany. Arra a kérdésre, hogy miért nem vontak be nőket a kísérletbe, a kutatós vezetője azt válaszolta, hogy a vizsgálat eredményét befolyásolhatta volna a szebbik nem tagjainak menstruációs ciklusa, valamint hormonkészítmények, például fogamzásgátlók szedése. De megígérte, hogy ez csak a kezdet, a jövőben nőkre is kiterjesztik a kutatást, hogy teljesebb képet kapjunk a videójátékok hatásairól.