Nemrég bemutattuk nektek azt a grönlandi startupot, akik azzal foglalkoznak, hogy jeget szállítanak az elit dubaji koktélbárokba. Részletesen itt olvashatsz erről:
A jégtranszport azonban nem dubaji kiváltság, ahogy arra a Punch cikke rámutat: az Egyesült Államokban is kb. 200 olyan bárt találni, ahová a jég 8-9 ezer kilométerről érkezik. A minőségi fagyott víz egy japán cég, a Kuramoto Ice terméke, akik 2020-ban kezdtek el terjeszkedni Amerikában.
A Japánban készülő jeget azért választják egyre többen, mert a piacon kapható legtisztább, legtömörebb jég, mentes a légbuborékoktól, így remekül néz ki. Tartósabb is, mint a hagyományos jégkocka, azaz lassabban olvad fel, így tovább tartja hidegen az italt.
Ezek azok a tulajdonságok, melyek a grönlandi jeget is vágyottá teszik. Ám míg az természetesen képződött több ezer év alatt, addig a felkelő nap országában a Haku-hegyből előtörő lágy vizet hűtik szilárddá 48-72 óra alatt. Ez idő alatt a maradék ásványok is ki tudnak csapódni, így homogén is lesz a jég, nem csak buborékmentes.