Life Erdős Norbert 2024. 02. 07.

Filléres eszköz segíti a rákgyógyítást

Nem is gondoltuk volna, hogy a mobiltelefonokban évtizedek óta használt alkatrész segíthet az orvostudománynak a rák elleni küzdelemben.

Telefonalkatrész segítheti a jövőben a daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett gyógyszerek tesztelését, méghozzá a telefonok rezgésért felelős motor. A bostoni Brigham and Women’s Hospital kutatói egy durván 2500 forintos alkatrész segítségével építettek 3D-s sejtaggregátumot – számolt be róla az Interesting Engineering.

A daganatokkal kapcsolatban fontos, hogy a kutatók és orvosok minél pontosabban képet kapjanak a sejtszaporulat biológiai működéséről, a daganatok ugyanis összetett, háromdimenziós struktúrák. A 3D-s tumormodelleket igen munkaigényes feladat létrehozni, és ezek sem mindig megfelelőek a gyógyszerek teszteléséhez. A mostani megoldás azonban pontosan ezt a problémát hidalja át, lehetőséget kínálva a megfelelő tesztek elvégzésre, még a klinikai bevetés előtt.

Az eszköz segítségével sikerült olyan hatást elérni, amelynek eredményeként spontán alakultak ki a 3D-s sejtaggregátumok, más néven sejtszaporulatok.

Ilyen kis motortól rezeg a telefon:

 

Az eszköz percenként 3970 aggregátumot hoz létre, ami jelentős előrelépés a daganatos megbetegedések kutatásában. Segítségével gyorsabban és hatékonyabban vizsgálható, hogy egyes kísérleti gyógyszerek milyen hatással vannak a rákos elváltozásokra. A kutatók erősen hangsúlyozták, hogy a percenként közel 4000 sejtaggregátum előállítása nem csupán a tesztelés sebességét, de annak pontosságát is növeli.

Forrás: Interesting Engineering
Kép(ek) forrása: Getty Image