Life Hirdetés 2024. 02. 07.

Ólálkodó vashiány: teszteljük magunkat, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk (x)

Az egyre stresszesebb, rohanó életmód, az egyoldalú táplálkozás vagy bizonyos észre nem vett betegségek következményeként is megjelenhetnek nálunk a vashiányra utaló tünetek. Bár az év eleji fáradtság normális, tartós kimerültség esetén érdemes végiggondolni, hogy állhat-e valamilyen hiányállapot a panaszaink hátterében.

Több mint egymilliárd ember érintett

A fejlett országok egyik leggyakoribb tápanyaghiányos állapota a vashiány, amelynek súlyos szövődménye, a vashiányos vérszegénység több mint egymilliárd embert érint világszerte. Ez az állapot megelőzhető lenne, ha idejében felismernénk és kezelnénk a vashiányt. A probléma azonosítását nehezíti, hogy a tünetei igen szerteágazóak, és fokozatosan alakulnak ki, így bizonyos értelemben hozzájuk szokunk. Nem tűnik fel, hogy gyakran fáj a fejünk, sápadtak vagyunk, szédülünk, esetleg gyengül az általános kondíciónk.

Ezért nélkülözhetetlen a szervezetnek a vas

Bár a felnőttek szervezete mindössze 3-4 gramm vasat tartalmaz, enélkül a nyomelem nélkül elképzelhetetlen az élet. A vér piros színét adó vas – más létfontosságú funkciói mellett – az oxigénszállításért felelős, hemoglobin nevű fehérje fő alkotóeleme. Ha nincs elég vas a szervezetünkben, a csontvelőben nem termelődik megfelelő mennyiségű és minőségű hemoglobin. Emiatt a vér kevesebb oxigént tud a sejtekhez szállítani, ami zavart okoz az egész szervezetünk működésében, szó szerint a hajhagymáktól a lábujjainkig: a hajhullás és a nyugtalan láb szindróma is jellegzetes vashiányos tünetek.

Vegyük komolyan a jeleket!

A vashiány jeleire a legtöbben csak legyintenek, és úgy gondolják, a kimerültség, a koncentrációzavar, a fejfájás, a hajhullás vagy éppen a körmök töredezése apró, mulandó bosszúság. Pedig ezek arra figyelmeztetnek bennünket, hogy a szervezetünk vaskészletei kezdenek fogyni. A panaszok ráadásul nem hirtelen, nagy erővel csapnak le ránk, hanem fokozatosan alakulnak ki, így sokszor észre sem vesszük, hogy valamilyen problémánk van. A férfiaknak ráadásul hamis biztonságérzetet adhat az a tévhit, hogy a vashiány csak a nőket érintheti. Bár náluk kétségkívül gyakoribb, a férfiaknál is létrejöhet ez a hiányállapot. Elég hozzá egy folyamatosan vérző aranyér, nem diagnosztizált ételérzékenység vagy autoimmun betegség, egy szélsőségesen húsmentes diéta vagy valamilyen nem megfelelő vasbevitel mellett hosszú távon végzett, megerőltető fizikai tevékenység.

Amikor már gyógyszerre van szükség

Az állandó, ólmos fáradtság, fejfájás, kimerültség, hajhullás, körömtöredezés, illetve a heves szívdobogás, a légszomj, a sápadtság mind-mind jelezhetnek vashiányt. Tüneteket mutató vashiánynál már nem elég, ha vasban gazdagabban táplálkozunk, mindenképpen gyógyszeres vaspótlásra van szükség. Ha bizonytalanok vagyunk, töltsük ki az itt található tünetellenőrző tesztet, és szükség esetén forduljunk orvoshoz! A vashiány megléte egyszerű laborvizsgálattal igazolható.

Maltofer rágótabletta: hatásos és biztonságos vaspótló

A vashiány fokozatosan alakul ki, így a vasraktárak feltöltése is időigényes folyamat, amelyhez mindenképpen magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk. Olyan készítményt válasszunk, amely biztonságos és hatásos, és a szedése kevesebb kényelmetlenséggel jár. A Maltofer rágótabletta hazánk vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszere* vashiány megelőzésére, kezelésére. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából a vashiány mértékétől függően, szabályozottan szívódik fel a vas, a felesleg pedig kiürül. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2023. január – december időszakban
Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA
EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Kép(ek) forrása: Phytotec Hungária Bt.