Life Fehér Patrik 2024. 02. 07.

Sosem volt még ilyen drága a világ legnagyobb focimeccse

Jól a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a helyszínen szeretné nézni a Super Bowlt: az amerikaifoci legfőbb meccsére a legolcsóbb jegyek is milliók forintban.

Február elején az Egyesült Államok kis túlzással megőrül, de biztosan focilázban ég. A labda azonban nem gömb, hanem tojás alakú, ugyanis az NFL-ről, illetve annak nagydöntőjéről, a Super Bowlról van szó, mely kétségtelenül az egyik legnagyobb sportesemény a Földön: a BL-döntő után a legnézettebb sportközvetítés a világon, reklámköltések szempontjából pedig világelső rendezvény. Idén Las Vegas, az Allegiant Stadium ad otthont az összecsapásnak, melyre ezen a hétvégén kerül sor a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers között.

A hivatalos forrásból értékesített jegyek eddigre már rég elfogytak, de a legelhivatottabb szurkolók még ilyenkor is tudnak belépőt szerezni a mérkőzésre. Más kérdés, hogy az elhivatottság jelen esetben azt takarja, milyen mély a delikvens zsebe vagy pénztárcája. A CNN által szemlézett egyik jegykereskedő oldal, a TickPick adatai szerint a legolcsóbb jegy ára nemrég 6944 dollár volt – ez átszámítva közel 2,5 millió forint.

Az 58. Super Bowl helyszíne (Kép: Ethan Miller/Getty Images)

Az 58. Super Bowl helyszíne (Kép: Ethan Miller/Getty Images)

Ez már egészen jutányos ár abból a szempontból, hogy egy héttel korábban a legolcsóbb jegy még 8200 dollárt (2,9 millió forintot) kóstált. Az árak tehát csökkennek, a meccshez közeledve nyomottabb áron szabadulna a jegyétől az is, aki eredetileg csak az üzérkedés miatt vásárolt be. Mindezzel együtt is ez a legdrágább Super Bowl nézői szempontból, ugyanis az átlagos bejutási ár 9850 dollár (3,5 millió forint) néhány nappal a mérkőzés előtt – ez 70 százalékkal több, mint a tavalyi döntő árai ugyanekkor, de 54 százalékkal meghaladja a 2020-as rekordot is, amikor szintén a mostani két csapat játszott egymással.

Az átlagos jegyár korábban a 12 082 dollárt (4,34 millió forintot) is elérte, ez a valaha volt legnagyobb érték.

Az áremelkedés okaként legtöbben első számú tényezőként a Forma-1-et is méregdrágává tevő helyszínt, Las Vegast jelölték meg. A kaszinóvárosban alapból is minden drágább a megszokottnál, ezzel is kalkulálnak az emberek. Ez egyébként nem csak a Super Bowl jegyein, hanem a repülőjáratok és a hotelszobák árain is jól érzékelhető.

A Super Bowl reklámja a Bellagio szökőkútja előtt (Kép: Ethan Miller/Getty Images)

A Super Bowl reklámja a Bellagio szökőkútja előtt (Kép: Ethan Miller/Getty Images)

Az 58. Super Bowlra a legdrágább jegyek eredetileg 125 ezer dollárba (45 millió forintba) kerültek fejenként, azonban ezeket nem egyesével adták el. A luxuspáholy 2,5 millió dolláros összegét valószínűleg egy-egy (igen gazdag) személy vagy cég fizette ki egyben, ezért cserébe húsz jegy, illetve két parkolóbelépő járt. Ilyen összegeknél már-már alap, hogy ételt és italt is kapnak a nézők, ezek biztosításáról külön személyzet gondoskodik.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Perry Knotts/Getty Images