Life Fehér Patrik 2024. 02. 28.

Itt a lista: Magyarország is dúskál az aranyban

Tudod, mely országok rendelkeznek a legnagyobb aranytartalékkal? A lista élmezőnye meglepő lehet, ugyanis nemcsak nagyhatalmak szerepelnek ott. Magyarország is igen jól áll ezen a téren.

Az arany rendkívül jó értéktároló eszköz. Napjainkban közvetlenül már nem vesz részt a kereskedelemben, hiszen papír- és virtuális pénzt használunk, azonban szerepe így is fontos. Gazdasági válságok, recessziók idején fedezetként és értékmegőrzőként szolgál. Az elmúlt időszak jó példa erre, ugyanis a világ bizonytalanságának köszönhetően (pénzügyi helyzet instabilitása, háborúk) az arany ára 2024 elején új rekordot döntött.

Az országok igyekeznek is belőle elraktározni, amennyit csak tudnak. Az ezért felelős nemzeti bankok számos helyen tárolhatják a valódi aranyrudakat: központi banki trezorok, magánletétek és ékszertárak rejthetik egy ország aranytartalékát.

aranytartalék legtöbb Magyarország

A Gold.org folyamatosan monitorozza az egyes országok aranykészletét, negyedéves periódusokat vizsgálva. Legutóbbi jelentésük alapján a laikus számára furcsa kép rajzolódhat ki az arany eloszlásáról, ugyanis azt hihetné az ember, hogy sorrend kiemelkedő helyein a globális nagyhatalmak sorakoznak. Ehhez képest azonban számos kisebb — igaz, jelentős – európai ország megtalálható az élmezőnyben – mutatjuk is a legjobb tíz sorrendjét:

Helyezés Ország Aranytartalék (tonna)
1. USA 8133
2. Németország 3353
3. Olaszország 2452
4. Franciaország 2437
5. Oroszország 2333
6. Kína 2192
7. Svájc 1040
8. Japán 847
9. India 801
10. Hollandia 612

Magyarországnak a legutóbbi helyzetjelentés alapján 94,49 tonna aranytartaléka van, ez a mennyiség globálisan a 39. helyre elég. A Magyar Nemzeti Bank 2018-ban előbb 3,1 tonnáról 31,5-re növelte a tartalékot, majd 2021 tavaszán folytatta az aranyvásárlást, és szerezte be a jelenlegi mennyiséget.

Ami a környezetünket illeti, egyedül Ausztria áll jelentősen jobban (280 tonna). Romániának hasonló mennyiségű aranya van (103,6 tonna), mint nekünk, míg a többi szomszédos országnak jóval kisebb tartaléka van. Szerbia viszi közülük a prímet a közel negyven tonnájával, de Horvátországnak a kimutatás szerint egy grammja sincs. A listán hazánk előtt a közel-keleti Katar áll 100,95 tonnával, mögöttünk a kontinensnyi ország, Ausztrália található a maga 79,85 tonnájával.

Forrás: gold.org
Kép(ek) forrása: Getty Images