Life Kovács Miklós 2024. 03. 04.

1,2 millió forintból készül rántotta húsvétra

Franciaországban már ötven éve minden húsvétra egy brutális méretű rántottával készülnek, 15 000 tojásból készítik el a kiadós reggelit.

A franciaországi Bessières-ben öt évtizede él egy érdekes hagyomány. A tavasszal bedurranó tojástermelés lehetőséget ad arra, hogy a húsvétra egy igazán különleges fogással készüljenek. Erre az alkalomra összeáll az Óriás Omlett Testvérisége, amely minden évben megszervezi, hogy összejöjjön 15 000 tojás, fellobbanjon a láng a bitang méretű “serpenyő” alatt, és óriás omlettet süssenek, majd az ünnepségre összegyűlt több ezer néző között szétosszák a melengető fogást.

Ha ezt itthon akarnánk összehozni boltból vásárolt tojásból, akkor nyolcvan forintos átlagárral számolva ez a reggeli 1,2 millió forintba kerül, csak ezt az alapanyagot figyelembe véve.

A szokásnak van eredettörténete: a legenda szerint Bonaparte Napóleon a környéken járva megkóstolta a helyi tojást, és annyira elégedett volt, hogy kérte, készítsenek egy óriási omlettet a csapatai számára. Így most minden húsvétkor “megetetik” Napóleon seregeit a szakácsok. Hatalmas fakanalakkal, amelyek inkább evezőkre hasonlítanak, egy hatalmas serpenyőben, nyílt tűzön keverik a tojásokat a főtéren. A többnapos fesztiválon mindig van tánc, zene vagy felvonulás, de a fő esemény a rántottakészítés.

Egy ilyen alkalommal kétezer adag készül el, a négyméteres serpenyőt villástargoncával emelik a helyére, és a receptnek 70 kilogramm kacsazsírral indulnak neki. Az Óriás Omlett Lovagjai néven is ismert szervezet komolyan veszi küldetését. Az első rendezvényen, az 1970-es években még “csak” néhány ezer tojást használtak fel. Az évek múltával nem csak a tojások száma nőtt, maga a szokás is elterjedt: helyi csoportok hat másik városban is készítenek óriás omlettet, a szomszédos franciaországi Fréjus-tól az argentiniai Pigüéig.

Forrás: Atlas Obscura
Kép(ek) forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images