Life Fehér Patrik 2024. 03. 07.

Különleges álláshirdetés: postást keresnek az Antarktiszra

Elmennél a világ végére, távol mindenkitől, de azért pénzt is keresnél? Ha igen a válaszod, ezt a munkát neked találták ki, feltéve, hogy bírod a hideget.

Az Egyesült Királyság még a második világháború idején létesített bázist az Antarktisz nyugati nyúlványánál (Graham-föld) fekvő sziget védettebb öblében. A Port Lockroy már régóta nem lát el katonai feladatokat, volt, amikor teljesen üres volt, jelenleg pedig leginkább látogatóközpont, mely évente viszonylag sok, 16 ezer turistát fogad.

Ennyi emberhez már kell némi infrastruktúra, a helyet fenntartó jótékonysági szervezetnek például van egy adományboltja is. Ennek, valamint az antarktiszi terület postájának élére keresnek most egy embert, aki egy 4-5 fős csapattal dolgozva fogja karbantartani a történelmi épületeket, figyeli meg az élővilágot és lényegében vonul el a nagyvárosi nyüzsgéstől.

Kép: Brinckmann/ullstein bild via Getty Images

Kép: Brinckmann/ullstein bild via Getty Images

A bolt- és postafőnök fő feladatai épp olyanok lesznek, mint bárhol máshol: az üzlet menedzselése, a raktárkészlet kezelése, könyvelés és elemzés. A postánál a bejövő csomagok rendszerezése, a helyi bélyegek árusítása és a levelek feldolgozása lesz a teendő – meglepő, de utóbbiból 80 ezer is lehet egy szezon során.

A szezon egyébként a napsütéses, sötét éjszakáktól szinte teljesen mentes időszakot jelenti, a kiküldetés 2024 novemberétől 2025 márciusáig fog tartani. A munkakör a hozzáértők számára nem tűnik vészesnek a leírás alapján, azonban nem mehet csak úgy bárki boltosnak és postásnak az Antarktiszra: fizikailag fittnek kell lenni, rugalmasnak, és meg kell felelni a szigorú protokolloknak. Dohányozni például egyáltalán nem lehet, az e-cigi sem játszik, de nem ugorhat ki az ember csak úgy síelni vagy gleccsert mászni sem.

Kép: Visual China Group via Getty Images

Kép: Visual China Group via Getty Images

A jelentkezőnek arról is kell tudnia, hogy folyó víz híján a tisztálkodási lehetőségek korlátozottak. A mosást és a fürdést az ide érkező hajók által szállított vízből kell megoldaniuk. Mindezért egyesek talán kicsit kevesellhetik az 1710 fontos (784 ezer forintos) havi fizetést, de ebből egy pennyt sem kell elkölteni, hiszen a szállást, az étkezést és az utaztatást is biztosítják.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: DeAgostini/Getty Images