Life Kovács Miklós 2024. 03. 08.

Ennyin múlhat, hogy tudsz-e életet menteni

Tanulságos felmérések eredményei alapján készített halálkomoly témában szórakoztató oktatóvideót az Országos Mentőszolgálat Alapítványa.

Emlékezetes kampányt hozott össze 2015-ben az OMSZA egy szimpatikus gengszterbanda főszereplésével. A  Tartsd életben! Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című edukációs kisfilmben Baláék (Csuja Imre) egy országot tanítottak meg arra, hogy csak a mellkas nyomásával, szájból-szájba lélegeztetés nélkül is bárki lehet laikus életmentő.  

Akkor az üzenet sokakhoz eljutott, és az OMSZA adatai szerint tíz igazolt esetben a kisfilm hatására cselekedtek átlagemberek, és mentettek életet. 2024-ben az alapítvány azt szeretné elérni, hogy az életmentésben is legyen esélyegyelőség, ezért a nemzetközi nőnap apropóján folytatják a kampányt.

Miért pont most? 

Furcsán hangzik az esélyegyenlőség egy ilyen témával kapcsolatban, de külföldi felmérések és az OMSZA saját kutatása is azt bizonyítja, hogy nyilvános helyen könnyebben kezdik meg egy férfi újraélesztését, a nők mellkaskompressziója ugyanis sokak számára túl intim mozzanat.

A hazai kutatást a Journal of The American College of Cardiologyban megjelent tanulmány inspirálta, amelynek legfontosabb megállapítása, hogy míg a közterületen szívrohamot szenvedett férfiaknak 80 százaléka kap segítséget (kezdi meg valaki az újraélesztésüket), addig ugyanez az arány a nők esetében csupán 60 százalék.

Egy másik svéd reprezentatív kutatás szerint a megkérdezett férfiak 22%-a kellemetlennek érezné, ha egy nőt kellene újraélesztenie. 

Szintén ebben a kutatásban megkérdezett nők és férfiak 54%-a nyilatkozott úgy, hogy azért nem kezdené meg az újraélesztést egy nőn, mert attól tartana, hogy illetlen viselkedéssel vádolnak meg. A hazai felmérés is hasonló eredményt hozott, a 3000 fő megkérdezésén alapuló kutatás szerint négyből három ember azért nem lépne oda egy eszméletlen nőhöz, mert fél, hogy ártani fog. 

Pedig újraélesztés esetén ártani nem, csak segíteni tudunk. A kitöltők közül többen úgy vélték: egy nőt máshogy kell újraéleszteni, vagy éppen illetlennek tartják, hogy kényes testrészhez nyúljanak. Sokan eleve úgy gondolják, hogy a hirtelen szívhalál leginkább a férfiakat veszélyezteti, holott a nőket ugyanúgy érinti, csupán a veszélyeztetettek korában és a tünetekben van eltérés.

Ezért  Bala és társai (Csuja Imre, Thuróczy Szabolcs, Faragó András) visszatérnek, de most nem nőnek fel a feladathoz,  nem mernek odalépni az előttük összeeső ügyvédnőhöz (Pokorny Lia). Egyedül Timi (Oroszlán Szonja) cselekszik, és mutatja meg a nézőknek, mi ilyen helyzetben a helyes cselekvés. Végül a fiúk is összekapják magukat, és aktív segítői lesznek az életmentésnek.

A sorozat eddigi darabjai megtekinthetők az alábbi linkeken:

• Tarts életben! – Újraélesztés egyszerűen és gyorsan 
• 1% – Nekünk sokat számít! 
• Ne parázz, sokkolj! – Újraélesztés defibrillátorral