Life Kovács Miklós 2024. 03. 13.

Ezt az üzenetet viszi a Jupiter mellé a NASA

Tudományos műszerek mellett egy kulturális jelentőségű tárgyat is visz az Europa Clipper űrszonda, amely a Jupiter holdján kutatja majd az élet nyomait.

Idén ősszel indulhat útnak a NASA Europa Clipper nevű űrszondája. A misszió célja, hogy a Jupiter jeges holdjait, legfőképp az Európát vizsgálja, minden eddiginél modernebb, új információkat adó műszerekkel. A megfigyeléssel akár arra is választ kaphatunk, hogy van-e élet az égitestet borító vastag jégpáncél alatt.

A tudományos program mellett szimbolikus jelentősége is van a kísérletnek. A NASA még tavaly hirdette meg a programot, melyben bárki elküldheti a nevét a Jupiterhez. A kampány tavaly év végén lezárult, az űrügynökség pedig most megmutatta, hogy jut majd el a rengeteg név a naprendszer messzi pontjára. 

Ezt az üzenetet viszi a Jupiter mellé a NASA

Egy plakett kerül ugyanis az űrszondára, a Voyager űrszondák aranylemezei mintájára. A mindkét oldalán díszített és a ritka fémből, tantálból készült háromszög alakú lemez az űreszköz érzékeny elektronikáját védi majd az űrben tapasztalható káros sugárzástól. 

A plakett belső oldalára kerül a 2,6 millió jelentkező neve, méghozzá egy mikrochip felületébe “gravírozva”. Ezt a NASA pasadenai technikusai készítették el, a mikroszkopikus méretű nevek az emberi haj vastagságának századrészét érik el csupán. 

Ezt az üzenetet viszi a Jupiter mellé a NASA

Itt található még egy vers, a kozmoszban az intelligens élet valószínűségének becslésére használt Drake-formula, valamint a néhai Ron Greeley bolygókutató arcképe és aláírása, aki nagyban hozzájárult az Europa Clipper megszületéséhez.  A külső oldalon hanghullámok díszítik a plakettet, ezek a víz szó kimondott alakját mintázzák 103 földi nyelven, középre pedig az amerikai jelnyelv víz szimbóluma került. 

Az Europa Clipper plakettjével a NASA a két bolygó óceánjainak kapcsolata előtt tiszteleg. 

“A lemez megmutatja az emberiség csúcsteljesítményeit – tudomány, technológia, oktatás, művészet és matematika. Az általunk ismert élet minden formája számára elengedhetetlen víz általi kapcsolat üzenete tökéletesen illusztrálja a Föld kapcsolatát ezzel a titokzatos óceáni világgal, amelynek felfedezésére indulunk” – mondta Lori Glaze, a NASA bolygótudományi részlegének igazgatója egy nyilatkozatban.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: NASA