Life Kovács Miklós 2024. 03. 19.

Idén korábban virágzik a tavasz legszebb fája

Évről évre egyre korábban kezdődik a japáncseresznye virágzása, amit Tokiótól New Yorkon át Budapestig bárhol a világon érdemes megcsodálni.

Egyetlen ország sem kötődik jobban a virágzó cseresznyefákhoz, a szakurához, mint Japán, és a messziről érkező turisták gyakran próbálják úgy időzíteni látogatásukat, hogy láthassák a tömegesen nyíló virágok rózsaszín szirmait. Ezt azonban egyre nehezebb belőni, a klímaváltozás miatt egyre korábban és szeszélyesebben indul a virágzás. Ennek átlagos kezdőnapja 1953 óta évtizedenként 1,2 nappal tolódott előbbre, mondta Szaszano Dajszuke, a Japán Meteorológiai Ügynökség éghajlati kockázatkezelési munkatársa.

Fuji mountain and cherry blossoms in spring, Japan.

Cseresznyevirágok, háttérben a Fudzsi

1961 és 1990 között Tokióban a cseresznyefák átlagosan március 29-én kezdtek virágozni. Szaszano szerint 1991 és 2020 között ez az időpont március 24-re tolódott. Tavaly viszont a tokiói szakurák egész Japánban elsőként, március 14-én virágoztak.

Ez azért is furcsa, mert Tokió nem délen van, a virágzás pedig általában a déli szigetekről indul, és halad lassan észak felé. “Az, hogy Tokióban regisztrálták a legkorábbi virágzási dátumot, a globális felmelegedésnek és az urbanizációnak köszönhető” – mondta Szaszano, utalva a városi hőszigethatásra, amely miatt a városok csapdába ejtik a hőt. Tokió ennek következtében az elmúlt évszázadban 3 Celsius-fokkal melegedett.

Ez a cseresznye nem az a cseresznye

A japáncseresznye díszfa, nem termése, hanem esztétikai értéke, szépsége miatt ültetik. Nagyjából hatszáz fajtát tartanak számon. A japánok számára a szakura az elmúlás és mulandóság szimbóluma. A virágpompát követő gyors elhervadás az élet törékenységére emlékeztet. A tisztaság és szépség jelképe is egyben.

Hogy pontosan hol és mikor következik a virágzás, azt már online is lehet követni, az összes előrejelzést és az egy adott régióra vagy helyszínre vonatkozó információkat az Otenki Navigator oldalon lehet figyelemmel kísérni.

Idén korábban virágzik a tavasz legszebb fája

Japánban minden évben nagy izgalommal várják a cseresznyevirágok varázsát. Az emberek csoportokba verődve piknikeznek, ezt az évszázados szokást o-hanaminak nevezik. A Kanszei Egyetem egyik kutatójának tanulmánya szerint a virágok gazdaságra gyakorolt pozitív hatása miatt tavaly 616 milliárd jen (1500 milliárd forint) bevételre tett szert az ország. Az időjárási adatok magánszolgáltatói is üzletet csinálnak abból, hogy megjósolják, mikor fognak virágozni a virágok.

Japanese Cherry Blossom with Mt. Fuji at Omiya Bridge in Oshino Hakkai Village

Cseresznyevirágzás Osino Hakkai faluban

Itthon is van virágünnep

Az ELTE Füvészkertben már sok éve hagyomány az évente megrendezett szakuraünnep, amely mindig a japán cseresznyefa az áprilisi virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az o-hanamihoz kapcsolódik, idén április első két hétvégéjén rendezik meg, a virágok mellett pedig rengeteg Japánhoz köthető program várja az érdeklődőket, lesz japán nyelvóra, japán zene, japán harcművészeti és fegyverbemutató is.

Forrás: Bloomberg
Kép(ek) forrása: Getty Images