Life Kovács Miklós 2024. 03. 26.

Hozza a Star Warst egy kínai robot, sőt többet is

A jövőben élünk, ahol a Star Wars elképzelt világa egyre több elemében megvalósul. Ezt bizonyítja a kínai LimX Dynamics nevű cég legújabb kétlábú robotja, a P1-es.

Gyakorlatilag egy miniatűr Felderítő Terepjáró Lépegető (All Terrain Scout Transport – ATST) elevenedik meg a szemeink előtt a Star Wars-filmekből, de ez még elképesztőbb, mivel személyzet sem kell hozzá, a cég közlése szerint saját magától mozog a robot. 

A természetben, hegyi terepen mozog magabiztosan, javítja botlásait, sőt még a kegyetlen emberi támadásoknak is ellenáll. Ehhez a mutatványhoz a megerősítéses tanulást használja ez a konstrukció, amely során saját maga próbálja döntések sorozatával megoldani a fennálló problémát. Tehát nincs előre beprogramozott útvonal, térkép, teljesen idegen terepen, egy erdőben képes a stabil haladásra.

Hozza a Star Wars-t egy kínai robot, sőt többet is

A LimX Dynamics több érzékelőből álló komplex rendszerrel monitorozza a környezetét, és ezek alapján élőben állítja elő a nagy pontosságú térképét a közlekedéshez. A cég fejlett mozgásvezérlő algoritmusokat alkalmaz, ami az érzékelőktől érkező adatokat a robot helyzetére és tájolására vonatkozó előrejelző modellekké alakítja át. Ez az irányítás biztosítja a robot mozgékony és biztonságos lépkedésének feltételeit a nehéz terepen.

Ez rengeteg adatot jelent, olyan dolgokat számol a robot, amit például mi, emberek ösztönösen tudunk, megbecsli azt, hogy milyen sebességgel tud haladni, illetve megállni adott körülmények között, milyen erők hatnak rá, miközben mozog. 

A LimX Dynamics azt állítja, hogy a P1 nem kapott semmilyen előzetes információt a várható terepről a szimulációs képzés során, ennek ellenére a gép képes volt alkalmazkodni az új környezetéhez, és szépen haladt előre az ismeretlen környezetben.

Forrás: TecehBlog
Kép(ek) forrása: LimX Dynamics