Life Kovács Miklós 2024. 03. 26.

Ma harminc éve indult a mobiltelefonok kora Magyarországon

Napra pontosan 30 évvel ezelőtt indult a mobiltelefonok kora Magyaroszágon, 1994. március 26-án vált elérhetővé az ország első GSM-hálózata a Pannon GSM üzemeltetésében. 

Három évig készítették elő a harminc évvel ezelőtti rajtot, ami gyökeresen megváltoztatta a hazai távközlési piacot. Komoly mérföldkő, ami miatt érdemes visszatekinteni a korabeli hírekre. Ma már szinte egyértelmű, hogy mindenki mobilt használ, és akad széles körben elérhető, megfizethető előfizetői csomag. 1994-ben viszont drága móka volt egy maroktelefon, egyszeri csatlakozási díjként 25 ezer forintot kellett fizetni, emellett havi 2500 forintba került a havi előfizetés. Csúcsidőben percenként 27 forintot kért a Pannon GSM, a legolcsóbb készülékért pedig 86 ezer, a legdrágábbért 105 ezer forintot kellett kifizetni. 

Akkoriban 23000 forint volt a nettó átlagfizetés Magyarországon, tehát majdnem négy hónapot kellett dolgozni a legolcsóbb mobiltelefonért, és az előfizetésre is ráment egy havi fizetés. A szolgáltatás kezdetben csak Budapest területén volt elérhető, 1994 nyarán pedig a Balatont érte el a szolgáltatás, de mivel 900 megahertzes rendszert építettek ki, ami nemzetközi szabvány, külföldön is élvezhették a mobilozást a friss tulajdonosok. 

A Nokia 6110-es a korszak népszerű készüléke volt

A Nokia 6110-es a korszak népszerű készüléke volt

“A most induló szolgáltatásnál újdonság, hogy csak a hívó fél fizet. Mivel a készülékek az analóg berendezésektől eltérően tömeggyártásban készülnek, várható, hogy az árak néhány hónap alatt jelentősen csökkenni fognak. Mint ismeretes, a GSM-rendszerre Magyarországon két társaság kapott koncessziót az államtól, a Pannon GSM mellett a Westel 900 Rt. is. Az információk szerint a Westel rövidesen szintén beindítja a kereskedelmi szolgáltatást” – olvasható az MTI korabeli híradásában. 

Ma már a régi készülékek múzeumba illő darabok, de az eredeti szolgáltatók is eltűntek három évtized alatt: a Pannon GSM jogutódja többszörös tulajdonosváltást követően ma a Yettel Magyarország. A  Westel Rádiótelefon Kft., a Matáv és a US West által létrehozott Westel 900 GSM-ből 2004-ben T-Mobile, majd később Telekom lett.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: nyitókép: Wodicka/ullstein bild - Getty Images