Life Kovács Miklós 2024. 04. 01.

Megjósolja az emberi mosolyt a robotfej

Az Egyesült Államok kutatói kifejlesztették Emo-t, egy robotarcot, amely nemcsak előre látja, hanem le is tudja másolni az emberi mosolyt, pontosabban, képes a kezdeti jelekből értelmezni az arckifejezéseket, és azokat az emberrel egyidejűleg végrehajtani.

Boszorkányosan gyors a rendszer, az Emo 840 ezredmásodperccel a bekövetkezte előtt tudja, hogy az illető mosolygásra készül, így emberi érzékelés szerint egyidejűleg visszonozni tudja az arckifejezést. A szilikonból készült bőrrel borított arcot 26 apró szervómotor mozgatja, amelyek a finom arckifejezések széles skáláját jeleníthetik meg, míg a szem pupillájában elhelyezett nagy felbontású kamerák lehetővé teszik a szemkontaktust.

Elég félelmetes, de az ilyen fejlesztések a robotokkal való közös munkát, együttműködést segítik majd a jövőben. Ha egy robot valós időben, reakcióként mutat valódinak tűnő emberi vonásokat, az nemcsak az interakció minőségét javítja, hanem segít az emberek és a robotok közötti bizalom kiépítésében is. A jövőben, amikor interakcióba lépünk egy robottal, az megfigyeli és értelmezi az arckifejezésünket, akárcsak egy valódi ember” – mondta Yuhang Hu, a tanulmány vezető szerzője, aki a Columbia mérnöki karának PhD-hallgatója Lipson laboratóriumában.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Columbia University, Creative Machines Lab/Columbia Engineering