Life Hirdetés 2024. 04. 02.

Ezt teheted, hogy ne daráljon be a stressz (x)

Lehet, hogy egy férfi mindent kibír, de az biztos, hogy ma már nem ez a férfiasság fokmérője. Sőt, ha túl sok a feladat, túl nagy a felelősség, és állandósul az életedben a feszültség, annak előbb-utóbb rossz vége lesz. Ne hagyd, hogy veled is ez történjen!

A stressz felkészít a harcra…

A stressz egy válaszreakció, amelyet a bizonytalanságérzet és az aggódás idéz elő. Ilyenkor megemelkedik a kortizolszintünk, a vérnyomásunk, szaporább lesz a pulzusunk és megfeszülnek az izmaink. A természet így készítette fel a szervezetünket a harcra vagy a menekülésre rázós helyzetekben. Manapság persze – hiába is szeretnénk néha – nem menekülhetünk el egy-egy órákig tartó dugóból, nem csaphatjuk fejbe a minket felidegesítő embereket, és a vitás helyzeteket sem ökölharccal intézzük. Ettől függetlenül az ilyen feszült szituációkban ugyanúgy reagál a testünk.

…de ha sok van belőle, az megbetegít

A huzamosabb ideig fennálló stressz azonban rendkívül káros: nemcsak a lelki és mentális állapotunk sínyli meg, hanem számos betegség forrása is lehet. Növelheti a vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat okozhat, elősegíti a gyomorfekély vagy az asztma kialakulását, rossz hatással lehet az alvási szokásainkra, hátfájást is kiválthat és a libidót is csökkentheti. Tartósan harckészültségben állni tehát nemcsak nem férfias, hanem egyenesen a férfiasságunk is kárát láthatja.

A stresszt persze nem lehet teljesen elkerülni, hiszen az életünk része, de az egészséged érdekében meg kell tanulnod levezetni azt. Ehhez mutatunk pár hatékony tippet.

  1. Mozogj, amennyit csak lehet! A sportnál jobb feszültséglevezetést nem nagyon ismerünk. Ezzel nemcsak az izmaidat és a testedet tudod karban tartani, de a gőzt is kiengedheted vele. Teljesen mindegy, hogy futsz, biciklizel, focizol, úszol: a lényeg, hogy mozogj rendszeresen!
  2. A szénhidrát nem segít. Bár mi, férfiak talán kevésbé szoktunk csokival vigasztalódni egy-egy nehéz nap után, az sem a legjobb megoldás, ha a nagy rohanásban mindenféle kalória- és szénhidrátdús gyorsétellel csillapítod a farkaséhségedet vagy az idegeidet. Ezektől ugyanis – bár rövid távon sok energiát adnak – később kimerültnek és nyugtalannak érezheted magad. A kiegyensúlyozott, napi többszöri étkezés folyamatosan lát el energiával, így elkerülheted az éhezést. Az esti lazító sörözéssel, egyéb alkohollal is érdemes vigyáznod: bár hamar elalszol tőle, a mély, pihentető alvást azonban megzavarja.
  3. A férfiak bírják a kevés alvást? Még mindig túl sokan dicsekednek azzal, milyen keveset alszanak, pedig kutatások igazolják, hogy a pihentető, mély alvás elengedhetetlenül fontos a kiegyensúlyozott és egészséges élethez. Lehet, hogy kevés alvással is képes vagy létezni, de hosszú távon ez senkinek sem jó. Ha hullafáradtan mész dolgozni, kevésbé tudsz koncentrálni, kialvatlanul pedig ingerültebb, türelmetlenebb leszel a magánéletedben is. Ez pedig egyáltalán nem férfias. Jobb, ha inkább kialakítasz egy fix alvásrutint, amelyben az életviteledhez igazítva, de rendszeresen ugyanakkor kelsz és fekszel, és törekedsz arra, hogy meglegyen a napi 6-8 órás, minőségi alvásod.
  4. Oszd be jól az idődet! A jó időmenedzsment fél siker. Ez nemcsak a munkádra, de a magánéletedre is vonatkozik. Ahogyan a munkahelyi feladataidat beírod a naptáradba, úgy rögzítsd a szabadidős tevékenységeket is! A határidők pedig itt is szigorúan betartandók: a minőségi énidő, a pihenés, a társas kapcsolatok ugyanolyan fontosak, mint a munkád.
  5. Nevetni és sírni is ér. Ha túl sok a stressz, néha mindenkinél betelik az a bizonyos pohár. A nevetés kiváló gyógyír lehet erre, hiszen közben az agyban endorfin szabadul fel, ami segít ellazítani a megfeszült izmokat. S bár még mindig tartja magát az a mondás, hogy a férfiak nem sírnak, van az a helyzet, amikor nyugodtan elengedheted ezt. Persze nem kell mások előtt lépten-nyomon könnyekre fakadni, de ha elviselhetetlenül sok benned a feszültség, a szomorúság, a düh, néha nem baj, ha kijön belőled. A sírás segít ezeket levezetni.
  6. Tanulj meg veszíteni is! Férfiként talán még fontosabbnak érzed, hogy kiállj magadért, de jó, ha megtanulod azt is, hogy vannak olyan szituációk, amelyekben nem érdemes harcolni. Egy elveszített csata még nem jelenti a háború elvesztését is – a győzelemnél pedig néha többet ér a saját magad és a szeretteid lelki nyugalma.

Ha túl sok a stressz, segíthet a Sedacur forte

Ha átmenetileg szükséged lenne támogatásra a stresszmentes nappalokhoz és a nyugodt éjszakák eléréséhez, segítségedre lehet a gyógynövénykivonatokat tartalmazó Sedacur forte. Ez a gyógyszer három, nyugtató-altató hatásáról közismert gyógynövény, a macskagyökér, a komló és a citromfű kivonatát tartalmazza. A Sedacur forte este segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít, napközben alkalmazva pedig nyugtató, feszültségoldó hatású. Mivel nincs negatív hatással a koncentrációra, nappal nem kell attól tartanod, hogy tompul tőle a figyelmed vagy nő a reakcióidőd. A Sedacur forte az autóvezetéshez szükséges készségekre sincs negatív hatással. Recept nélkül megveheted a patikákban, nem kell orvossal felíratni.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Kép(ek) forrása: Phytotec Hungária Bt.