Life Kovács Miklós 2024. 04. 02.

Túl erős lehet a német sör, figyelmeztet a hatóság

Az Egyesült Királyság szurkolóit célozza intelmeivel a brit külügyminisztérium, úgy vélik, az erősebb német söröktől észrevétlenül lerészegedhetnek majd a focirajongók.

Dübörögve közeledik a nyár sporteseménye, a foci-Eb, amire az egész kontinens rajongói készülnek. Egy kultúrkörből érkezik a szurkolók java, tehát a sörözés nem lehet olyan probléma, mint a katari világbajnokság esetén, ahol a rendező muszlim állam alkoholtilalma miatt csak a stadionban és a szurkolói zónában lehetett alkoholtartalmú sört kapni. 

Mégis azért akadnak különbségek: az átlagos német lager sörök erősebbek, mint amiből korsószám gurítanak le az angolok, és ez problémát okozhat a meccsek előtti “bemelegítés” során.

A problémára a brit külügyminisztérium hívta fel az Egyesült Királyságból induló szurkolók figyelmét. “A sör itt erősebb lehet, mint az Egyesült Királyságban megszokott, igyál felelősségteljesen, ismerd a határaidat, és tartsd tiszteletben a helyi törvényeket. Ha túl sokat iszol, lehet, hogy be sem engednek a stadionba” – idézte a The Times a külügyminisztérium közleményét. 

Nagy-Britanniában a lager és az ale átlagosan 4,4 százalékos erősségű, míg a németországi sörök többsége 4,7-5,4 százalékos. Ez a különbség a 3-4 korsónál már számottevő a részegség szintjét illetően. 

Akadnak, akik viccként kezelik a figyelmeztetést, Paul Goodwin, a Skót Labdarúgó-szurkolók Szövetségének társalapítója a BBC-nek elmondta, hogy “kétszer is meg kellett néznie” a külügyminisztérium intelmeinek dátumát, hogy megbizonyosodjon arról, nem április elsejei tréfáról van szó.

“Természetesen sok olyan dolog van, amire figyelmeztetni kell a skót szurkolókat, de szerintünk ez nem tartozik közéjük” – mondta. “A skót válogatott drukkerei az egész világon követték Skócia csapatát, és élvezettel kóstoltak bele a helyi kultúrába, természetesen a sörökkel együtt, ésszerű keretek között – nyertes, döntetlen, vagy vesztes meccseken egyformán.”

Skócia a torna nyitómérkőzésén, június 14-én Münchenben Németországgal csap össze. Anglia két nappal később lép pályára Szerbia ellen Gelsenkirchenben.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Getty Images