Life Fehér Patrik 2024. 04. 03.

Kártevőkből készít whiskey-t egy szeszfőzde

Kreatív módon csökkenti az invazív fajnak számító parti tarisznyarákok számát egy szeszfőzde az Egyesült Államokban. Whiskyt készítenek belőle, ráadásul nem is az alsó polcos kategóriába tartozót.

Az Amerikai Egyesült Államok keleti partján invazív fajként tartják számon a parti tarisznyarákot. Ez a faj leginkább Európában honos, pontosabban volt honos, csakhogy kb. 200 éve az európai kereskedőhajók ballasztvizében eljutottak ők is az Újvilágba. Ott meg is vetették a lábukat, a helyi élővilág kárára.

Az elmúlt 10-15 évig még nem is volt ez akkora baj, mert a hideg idő megtizedelte populációjukat, viszont az egyre enyhébb telek egyre nagyobb teret engednek ezeknek az állatoknak, melyek tényleg semmit nem kímélnek: egy példány napi 40 kagylóval is végezhet, de jobb híján egymásnak is nekiesnek.

Kártevőkből készít whiskyt egy szeszfőzde

Jelenleg nincs stratégia a tarisznyarák elleni küzdelemre, azonban a Tamworth Distilling nevű New Hampshire-i szeszfőzde saját módszerével nekiállt csökkenteni a létszámot:

a befogott rákokból whiskey-t készítenek.

A Crab Trapper névre hallgató ital egy rákalaplé készítésével kezdődik: egy üvegben saját levükben pácolódnak a páncélosok. Ezt vákuum segítségével leszűrik és desztillálják, majd jönnek a fűszerek: többek között mustármag, koriander és fahéj is ízesíti az italt, mely egy bourbonalappal keverve nyeri el végleges formáját.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Daint’s Place Speakeasy (@daintsplacespeakeasy) által megosztott bejegyzés

Egy hagyományos méretű palackba nagyjából 450 gramm rák, illetve annak leve kerül, ami nem kevés mennyiség. Az ital ellentmondásosságával pontosan tisztában vannak alkotói, bár a kérdés jelen esetben nem amiatt merül fel, hogy jó-e állatokat keverni az italba, hanem azért, mert sokaknak egyszerűen nincs gusztusa a pia megkóstolásához.

Ezzel együtt kifejezetten a prémium minőségű italok közé pozicionálják a Crab Trappert. A New Hampshire-i Egyetemmel együttműködésben készített whiskey-ből cikkünk megjelenésekor csak 200 ml-es kiszerelés volt elérhető, ez 65 dollárba (23 900 forintba) került.

Forrás: Smithsonian Magazine
Kép(ek) forrása: Getty Images