Life Kovács Miklós 2024. 04. 07.

Bárkit meztelenre vetkőztet ez a fényképezőgép

A NUCA egy különleges kamera, különleges céllal: a készülék arra használja a mesterséges intelligenciát, hogy 10 másodperc alatt automatikusan levetkőztessen bárkit, akiről képet készít.

A fotózás nem fő funkciója, inkább gondolatébresztő, provokáló darab, amely felhívja a figyelmet egy fontos problémára, a mesterséges intelligencia jelenlegi szerepére az emberi test megjelenítésében. 

Az alkotók, Mathias Vef és Benedikt Groß “művészeti projektként” tartják számon a készüléket, de ez egy működő prototípus, amely hozza a koncepcióban ígért funkciót. A NUCA jelenlegi verziója egy 3D-nyomtatott kamera 37 mm-es nagylátószögű objektívvel. Amikor fényképet készít, elküldi azt egy szervernek, amely egy Vef és Groß által készített algoritmust használ, amely a képet elemezve szöveges formában írja le az alanyt – nemét, korát, bőrszínét, alapvető megjelenését.

Bárkit levetkőztet a gondolatébresztő fényképezőgép

Ezután a szövegből egy promptot (parancssort) generál, amelyet a Stable Diffusion képalkotó mesterségesintelligencia-alapú képgenerátorba táplál, amely végül valósághű meztelen testet állít elő. A kamera egy nyílt forráskódú arccsere-eszközt is használ, hogy a fényképen szereplő arcot hozzáadja az eredményül kapott, MI-generált képhez.

Bárkit levetkőztet a gondolatébresztő fényképezőgép

Az eredmény nem mindig tökéletes, de sokszor meggyőző, és a kamerán túl csak olyan eszközöket vet be, amelyeket bárki használhat az interneten. A készülék nem kerül forgalomba, nincs terv a gyártásra, művészeti projektként a sokkolás, az erős reakciók kiváltás a cél, ami borítékolható, amikor az ember meglátja a saját fejét egy idegen, de meztelen testre tíz másodperc alatt rámontírozva. Ezzel felhívja a figyelmet a mesterséges intelligencia veszélyeire, ami már egyre valósabb jelenség: gyakorlatilag bármilyen hírességről készülhet már pornó a beleegyezésük nélkül.

A közelmúltban a brit Channel 4 tévécsatorna mérte fel a terepet ezen a téren, és riasztó felfedezést tettek: hamis, hírességekről készült felnőttfilmek után kutatva közel 4000 celebetet találtak érintettnek, színésznőket, tévésztárokat, zenészeket és youtuberet, a kutatáshoz használt oldalak pedig három hónap alatt 100 milliós nézettséget generáltak –  számolt be a The Guardian.

Forrás: ainave.com
Kép(ek) forrása: Getty Images, Nuca