Life Kovács Miklós 2024. 04. 08.

Eltűnhet az összes vezetéknév Japánban

Egy tudós figyelmeztetése szerint ha minden így marad, akkor ötszáz év múlva Japánban mindenkinek Szató lesz a vezetékneve.

A Tohoku Egyetem közgazdász professzora, Hirosa Josida hívta fel a figyelmet egy évszázadokon átívelő, fenyegető veszélyre. Friss tanulmánya szerint pontosan 2531-re mindenkit Szatónak hívnak majd Japánban, ha nem változnak a most érvényben lévő, házastársak azonos vezetéknevét előíró törvények. 

A kutatás feltételezéseken alapul, ezért nem teljesen pontos, de mutatja a trendet, miszerint a jelenlegi törvényekkel komoly mértékben le fog csökkeni a választható vezetéknevek száma a szigetországban – írja a Guardian. Az 1800-as évek végén született törvény megváltoztatásáért egyre jelentősebb kampány folyik Japánban, mivel az egyre több bonyodalmat okoz az üzleti és tudományos életben. 

Szeretik a Szatót a japánok, de a Suzuki is menő

A legkedveltebb név jelenleg az országban tényleg a Szató, ami segítséget jelent, második a Szuzuki, harmadik pedig a Takahasi, ami magasat, magas hídat jelent. A negyedik Tanaka pedig a rizsfölddel egyenlő.

Magyarországon a Nagy áll a lista élén 223 ezres előfordulással, szorosan követi a Kovács, a Tóth, a Szabó és a Horváth, utóbbit is még 195 ezren viselik hazánkban

A professzor másik számítása azt vette alapul, hogy megváltozik a törvény. Ezzel számolva ötszáz év múlva a japánok mindössze 7,9 százaléka lesz Szató vezetéknevű, tehát elhárulhatna ez a veszély.

Ám ennél sokkal komolyabb probléma a népesség csökkenése, 2014-es becslések szerint a japán lakosság mintegy 38%-a 60 év feletti, 25,9%-a 65 éves vagy annál idősebb, 12,5%-a pedig 75 éves vagy annál idősebb, Japán teljes termékenységi rátája pedig mindössze 1,41. 

Ezért a névprobléma a népesség csökkenésére is rávilágít, azért is lesz mindenkinek ugyanaz a neve, mert egyszerűen “kiürül” Japán, ha nem változik a helyzet: szintén Tohoku Egyetem közgazdászai létrehozták a nemzeti kihalás visszaszámlálását, amely szerint Japánban 4205-ben már csak egy gyermek fog élni.

Forrás: Channel 4 News
Kép(ek) forrása: Getty Images