Life Kovács Miklós 2024. 04. 14.

A sztratoszférából ugrottak az Északi-sarkra orosz űrhajósok

Csak kiugrottak a sarokra, de nem a boltba, és nem az utcasarokra, hanem a sztratoszférából egyenesen az Északi-sarkra. Ejtőernyővel természetesen

Mihail Kornyijenko űrhajós, Alekszandr Linnyik tesztpilóta és Gyenisz Jefremov sztratonauta a világon elsőként hajtott végre ejtőernyős ugrást a sztratoszférából az Északi-sarkra – közölte az orosz RuVDS webszolgáltató vállalat.

“Az ejtőernyősök elérték a tábort” – közölte a vállalat a Telegram-csatornáján, amelyen videofelvételeket is megosztott az ugrásról. A közlemény szerint Kornyijenko, Linnyik és Jefremov több mint tízezer méteres magasságból ugrott az Északi-sarkra egy Il-76-us szállítógépből.

Ezek nem az oroszok, csak egy francia újságíró, Caroline Avon, aki tandemben ugrott ki egy profi ejtőernyőssel Thierry Demonforttal 11 kilométer magasból, az oroszoknak is hasonló felszerelés kellett az ugráshoz(Fotó: Bénédicte Ausset/Sygma/Sygma via Getty Images)

Ezek nem az oroszok, csak egy francia újságíró, Caroline Avon, aki tandemben ugrott ki egy profi ejtőernyőssel Thierry Demonforttal 11 kilométer magasból, az oroszoknak is hasonló felszerelés kellett az ugráshoz
(Fotó: Bénédicte Ausset/Sygma/Sygma via Getty Images)

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az sztratonauták korábban újságíróknak elmondták, hogy 10 ezer méteres magasságban történő ugráskor a levegő hőmérséklete mínusz 55 Celsius-fok, és hogy a szabadesés több mint két percig tart.

Persze ezzel még nagyon messze vannak a legmagasabbról sikerrel vérehajtot ejtőernyős ugrástól. Felix Baumgartner 2012-ben ugyanis 39 kilométeres magasságból indulva érte el a Földet.  A hangsebességet túlszárnyalva, október 14-én zuhant a Föld felé 1342,8 kilométer/órás sebességgel, 4 perc 19 másodpercet töltve szabadesésben, és végül sikeresen földet ért. Ezzel a teljesítményével a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. 

A sztratoszférából ugrottak az Északi-sarkra orosz űrhajósok

Ugrása során számos rekordot megdöntött

– A legmagasabbról való ugrás rekordja: 39 045 méterről ugrott le ejtőernyővel, ezzel megdöntötte Nicholas Piantanida 1966. február 2-án felállított nem hivatalos rekordját az emberes ballonos repülés kategóriában, ami 37 642 méter volt. Elődük, Joseph Kittinger 1960-ban 31 333 métert ért el.

– A legnagyobb sebességű szabadesés rekordja : 1342,8 km/óra, a hang sebessége 1224 kilométer/óra.

– A legmagasabbra való felszállás léggömbbel rekordja, amit 1961-ben állított fel Victor Prather és Malcolm Ross, ez a magasság 34 668 méter volt.

Tehát az oroszok ugrása az Északi-sark eltrafálása miatt bravúros, és nem az indulási magasság miatt.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images