Life Kovács Miklós 2024. 04. 16.

Megsorozza a betörőket az okos térfigyelő kamera

Nem pusztán figyeli, hanem aktívan, lövedékekkel, gázzal is távol tartja az illetéktelen behatolókat egy szlovén startup új biztonsági rendszere.

Nehéz elhinni, hogy forgalomba kerülhet a szlovén startup által megálmodott PaintCam Eve nevű biztonsági rendszer, amely a sci-fi-filmek világát idézve aktívan részt vesz a betolakodók elriasztásában. Megfigyelés és videófelvétel mellett akár paintballgolyókkal is megsorozhatja a betörőket, valamint precíz könnygáz-támadást intéz, ha elfajul a helyzet. 

Neve kedves és szerény, de ennek az okosmegoldásnak van egy kemény oldala. A PaintCam Eve automatikus célmegjelölést, arcfelismerést és AI-alapú döntéshozatalt használ, hogy azonosítsa az ingatlan ismeretlen látogatóit, akár nappal, akár éjszaka. Ha illegális behatolást észlel, hangutasítással felszólítja a kéretlen látogatót az együttműködésre. Ilyenkor jobb engedelmeskedni, ellenkező esetben jönnek a paintballlabdák, ami igen fájdalmas tud lenni. 

Megsorozza a betörőket az okos térfigyelő kamera

Az ilyen támadások előtt azért kérdez a szoftver a mobilos applikáción, interneten keresztül, hogy lőjön vagy sem. Sőt, azt is eldönthetjük, ha egy ismerős, családtag idegennel érkezik, akkor utóbbi kapjon-e agresszív köszöntést. 

Ugyanígy állatokra is beállítható a rendszer, rókák, szomszédból átkóboroló csirkék bánhatják meg örökre, hogy a portánkra léptek. A technikai részletekről nem közölt még információt a cég, de ígéret bőven akad a funkciók terén: élő megfigyelés, testre szabható riasztások, éjszakai  mód, tárgyak követése, mozgásérzékelés, és egyszerű, cseppet sem feltűnő formaterv. Természetesen videotárolás, lejátszás is elérhető. 

Megsorozza a betörőket az okos térfigyelő kamera

A rendszer még csak prototípusként létezik, a PaintCam csapata április 23-án közösségi finanszírozási kampányt indít a Kickstarteren a tömeggyártás megkezdésére. Az árképzés, és remélhetőleg további technikai adatok és videók (lásd alább) is ezzel együtt érkeznek majd.