Life Kovács Miklós 2024. 04. 17.

Félelmetesen ügyes robot készül Amerikában

Elbúcsúzott az internet leghíresebb emberszabású robotja, hogy átadja helyét utódjának, amely már tényleg közel áll a végleges verzióhoz.

A robotikával foglalkozó, amerikai központú Boston Dynamics évek óta mutatja az utat a fejlett, akár két lábon járó robotok építésében. A vállalatot a Massachusetts Institute of Technology műegyetem alapította a 90-es években és önállóan működött egészen 2013-ig, amikor felvásárolta a Google – jelenleg a Hyundai a többségi tulajdonos, ők pedig az évtizedek tapasztalatát valódi termékekké, robotipari forradalmat hozó újításokká akarják formálni. 

Táncoló, tornázó, bukfencező Atlas robotjuk valódi internetes sztár lett, de a hidraulikus működésen alapuló szerkezet nem lett volna alkalmas valódi feladatok ellátására. Ezért elköszöntek tőle, egy utolsó videót tett közzé a Boston Dynamics a robotról, amiben az eddigi botladozásait is megmutatta, míg végül a szerkezet meghajolva búcsúzik. 

A búcsú után egy nappal pedig jött a feltámadás, pontosabban a felállás: a hidraulika nélkül, immár csak elektromos motorokkal mozgó új Atlas megmutatta magát. Formája már sokkal emberibb, van egy fejszerű alkatrész is a tetején, igaz, ahogy feláll, attól nekünk is feláll a karunkon a szőr: 

Már sokkal piackészebbnek tűnik a fémborításokkal, itt már nincs sok kilógó kábel, és az MI-vel, gépi tanulással, a Boston Dynamics tapasztalatával ez lehet a legfejlettebb humanoid robot a piacon. Egyelőre a debütálásra azonban még várni kell, első körben a Hyundai fogja élesben, ipari körülmények között tesztelni a gépi munkaerőt.

Forrás: The Verge
Kép(ek) forrása: Boston Dynamics