Life Erdős Norbert 2024. 04. 21.

Már tesztelik a Föld körüli pályás csomagküldést

Műholdak hálózatával juttatnának el segélycsomagokat katasztrófák helyszínére villámgyorsan. Már tesztelik a rendszert.

Ma már a futárcégek néhány nap, egy hét leforgása alatt eljuttatnak egy csomagot egyik országból a másikba, országon belül akár 24 óra is elég lehet, városon belül pedig néhány óra. A Sierra Space nevű vállalat most azt tűzte ki célul, hogy a világ bármely pontjára el tudjon juttatni segélyszállítmányt 90 percen belül, méghozzá az űrből.

A szolgáltatást Ghost névre keresztelték.

A Sierra Space forradalmi teherszállító műholdak korszerű hővédelmi rendszereinek segítségével juttatná célba a rakományt a jövőben. Tom Vice vezérigazgató szerint az előre betárazott csomagok így a Föld bármely pontjára ledobhatók 90 percen belül.

A cég már el is végezte az első tesztet: 610 méteres magasságból engedték el a szerkezetet, hogy az ejtőernyő működését, a becsapódást és az ereszkedés dinamikáját teszteljék. A későbbiekben nagyobb magasságból végzik majd el ugyanezt – írja a Gizmodo.

Fontos, hogy a ledobott csomagnak a célpont 100 méteres  körzetén belül kell landolnia, hogy egy esetleges katasztrófa helyszínén az érintettek minél hamarabb hozzájussanak a segítséghez.

A Sierra Space az űrbe helyezne több, előre feltöltött műholdat. Rakományuk tartalmazhatna túlélőkészletet, felfújható csónakot, ételt, fegyvereket és hasonló dolgokat.

Amikor valahol szükség lenne rá, aktiválnák az adott szatellitet, amely megkezdené az ereszkedést a Föld felé, amely a hővédőpajzsnak köszönhetően ellenáll a légkörbe való belépésnél fellépő az 1100 Celsius-fokos hőmérsékletnek is.

A műholdak öt éven át várakoznának majd bevetésre, majd amelyiket nem használták fel, azt visszarendelnék a Földre karbantartásra, ellenőrzésre.