Life Kovács Miklós 2024. 05. 02.

Mindenki halott lesz, mire ez a piramis felépül

Időtlen időkig épül egy piramis Németországban, gyakorlatilag egy másik világ lesz már itt a Földön, mire elkészül.

A Zeitpyramide (időpiramis) Németországban, Wemding városa mellett található. 1993-ban kezdték el az építkezést, és a tervek szerint 1190 év múlva lesz kész, pontosan 3183-ban. 

Az ötletgazda Manfred Laber, egy helyi művész, aki 1932. május 15-én született Wemdingben. A város fennállásának 1200. évfordulója alkalmából állt elő a több mint ezer évig épülő piramis projektjével, ami zöld utat kapott.

2013-ban került be a harmadik tömb (fotó: JuSt-Wemding-wikipedia.com)

A Wemdingi Időpiramis koncepciója pont a Pató Pál úréhoz hasonló, ráérős hozzáállás. 120 betonblokkból épül fel, amelyekből tízévente helyeznek el egy-egy darabot. Így az építőelemek nagyon lassan állnak össze egy nagyobb egésszé, és pont ez adja a projekt érdekességét.

Oldalnézetből a kész szerkezet így fog kinézni

Oldalnézetből így fest majd a kész szerkezet

Az évszázadok során kiderül, hogy az egymás után következő generációk tartják-e magukat egy olyan tervhez, amelynek a szülőatyja – kortársaival együtt – már régen meghalt (2018-ban hunyt el a művész).

Eddig sikeres a terv, négy 6,5 tonna tömegű betontömb már a helyén, de az alapanyag nincs meghatározva, a jövő generációi bármivel helyettesíthetik a betont az épp aktuális trendnek megfelelően, a lényeg, hogy folytassák az építkezést. 

Ha 1190 év múlva elkészül, akkor a helyiek egy 13,8×13,8 méteres, nyolcsoros szerkezetet látnak majd, amelynek alsó szintjén 64 betontömb található. Erre jön egy soronként hat tömböt tartalmazó második szint, majd egy négyes, és végül a csúcsot adó kettes sor. 

A jelenlegi állapot (fotó: JuSt-Wemding-wikipedia.com)

A jelenlegi állapot (fotó: JuSt-Wemding-wikipedia.com)

Csak az első szint megépítése 630 évet vesz igénybe, így felmerül a betontömbök tartósságának kérdése, az, hogy bírja a modern módszerekkel készített építőanyag az idő viszontagságainak kitéve. A hazai szabvány szerint az épületek és egyéb szokásos építmények betonszerkezetének tervezett használati élettartama 50 év, a hidak és más építőmérnöki szerkezetek (pl. közlekedésépítési, vízépítési stb. műtárgyak) tervezett használati élettartama 100 év.

Forrás: Wikipedia.com
Kép(ek) forrása: JuSt-Wemding-wikipedia.com