Life Fehér Patrik 2024. 05. 03.

Listán a világ leghangulatosabb focistadionjai

Úgy tűnik, még egy olyan szubjektív dolgot is lehet számszerűsíteni, mint a futballstadionok hangulata. Össze is állították a legjobb atmoszférájú helyek listáját, nézzük a legjobbakat!

Amikor a futballban a hazai pálya előnyéről van szó, rengeteg esetben valóban nem a levegőbe beszélnek a szakértők és a játékosok. Komoly különbséget jelenthet a közönség nyomása, a szurkolók olyan körülményeket teremthetnek, melyekben a vendégcsapat kifejezetten rosszul érezheti magát, míg az otthoniak extra erőbedobással, jobban küzdenek.

Felmerül a kérdés, hogy lehet-e különbséget tenni stadion és stadion között hangulati szempontból úgy, hogy azzal mindenki egyetértsen. A válasz erre az, hogy valószínűleg nem, de van pár tényező, melynek figyelembevételével valamilyen sorrendet talán mégis ki lehet alakítani. A GiveMeSport meg is próbálkozott ezzel, három fő tényezővel kalkulálva:

  • hangerő: mennyire hangosak a szurkolók kritikus pillanatokban, pl. nagy helyzeteknél vagy amikor az ellenfél kerül jó helyzetbe;
  • emlékezetes meccsek, melyek eldöntésében a szurkolói erő is szerepet játszott;
  • a szurkolói csoportok aktivitása: a meccsek előtti koreográfiák, drapik megjelenítésétől kezdve a rigmusok kántálásán át ható befolyásuk.

Ezek alapján jöjjön tehát az öt leghangulatosabbnak választott stadion, hátulról előrefelé haladva!

LIVERPOOL, ENGLAND - APRIL 11: Liverpool fans hold aloft scarves in the Kop Stand ahead of kick off during the UEFA Europa League 2023/24 Quarter-Final first leg match between Liverpool FC and Atalanta at Anfield on April 11, 2024 in Liverpool, England.(Photo by Crystal Pix/MB Media/Getty Images)

Ötödik lett az Anfield, a Liverpool otthona. Közönsége híresen összetartó, vélhetően a szurkolókat ért tragédia miatt is. Himnuszuk, a You’ll Never Walk Alone minden bizonnyal vérpezsdítően hat Szoboszlai Dominikra is, amikor a 60 ezres stadion közönsége egy emberként énekel (Kép: Crystal Pix/MB Media/Getty Images)

MILAN, ITALY - APRIL 22: Players of Inter and players of Milan observe a minute of silence in memory of Italian football player Mattia Giani prior to the Serie A TIM match between AC Milan and FC Internazionale at Stadio Giuseppe Meazza on April 22, 2024 in Milan, Italy. (Photo by Mattia Ozbot - Inter/Inter via Getty Images)

Negyedik a közel 76 ezres San Siro. A 1947 óta álló milánói stadion különlegessége, hogy két csapat, az Inter és az AC Milan otthona is, a derbiken pedig óriási a rivalizálás mind a gyepen, mind a lelátókon. Érdemes átélni legalább egyszer ezt az atmoszférát, ugyanis küszöbön van a csapatok költözése egy korszerűbb, a modern igényeket jobban kielégítő létesítménybe (Kép: Mattia Ozbot – Inter/Inter via Getty Images)

DORTMUND, GERMANY - MARCH 17: Fans of Borussia Dortmund ahead of the Bundesliga match between Borussia Dortmund and Eintracht Frankfurt at Signal Iduna Park on March 17, 2024 in Dortmund, Germany.(Photo by Ralf Ibing - firo sportphoto/Getty Images)

A bronzérmes Signal Iduna Parkot minden meccsen megtöltik a dortmundi szurkolók. Nem ritka, hogy a 81 ezres stadion színültig van sárga-feketébe öltözött fanatikusokkal, a Sárga Fal pedig garantáltan készül valami látványossággal minden meccs előtt (Kép: Ralf Ibing – firo sportphoto/Getty Images)

GLASGOW, SCOTLAND - APRIL 08: Celtic fans unveil a banner reading "unbowed, unbroken" during the Cinch Scottish Premiership match between Celtic FC and Rangers FC at Celtic Park on April 08, 2023 in Glasgow, Scotland. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)

Közös pont a Liverpool és az ezüstérmes Celtic között, hogy rajongóik ugyanazt a dalt éneklik. Habár a skótok csupán átvették a dalt az angol kikötőváros csapatától, a Zöld Brigád még egységesebben szurkol és áll ki a pályán kívüli, akár politikai ügyek mellett is. Lionel Messi egy 2012-es vereség után így fogalmazott: “a Celtic elleni meccsek különlegesek, örökké emlékezni akarok rájuk” (Kép: Ian MacNicol/Getty Images)

BUENOS AIRES, ARGENTINA - JULY 31: Fans of Boca Juniors cheer for their team during the unveiling of uruguayan striker Edinson Cavani hosted by Boca Juniors at Estadio Alberto J. Armando on July 31, 2023 in Buenos Aires, Argentina. (Photo by Marcelo Endelli/Getty Images)

A lista első helyére az argentin Boca Juniors otthonát, az 57 ezres La Bombonerát tették. A dél-amerikai futballrajongás már-már  vallási fanatizmussal ér fel, a pályán kívül gyakran túlzásokba is esnek a drukkerek. A csúcseseményt ebben a stadionban a River Plate elleni meccsek jelentik, garantált a telt ház, a kék-sárga molinók és a hangorkán (Kép: Marcelo Endelli/Getty Images)

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Rene Nijhuis/MB Media/Getty Images