Life Kovács Miklós 2024. 05. 04.

Ez a kütyü száműzheti az elektromos rollereket

Görkorcsolyának tűnik, de mégsem az! A Moonwalkers kerekes elektromos kütyüje az egyszerű sétatempót turbózza fel, és teszi gyorsabbá a városi kilométereket.

Sok érdekes szerkezet jelent meg a közelmúltban, ami a városi közlekedésben az utolsó, autóból, tömegközlekedésről leszállva megtett kilométert gyorsítaná meg. Ezek között a roller a legsikeresebb, nem véletlenül: könnyű, egyszerű használni, és elektromos rásegítéssel hosszabb távon is bevethető.

Most talán méltó ellenfelet kap a Moonwalkers érkezésével, ami egyfajta mozgó járdaként turbózza fel a gyaloglási sebességet. Nagyobb reptereken, bevásárlóközpontokban világszerte láthatunk ilyen futószalagot, amire rálépve futótempóval gyalogolhatunk két terminál között. 

Ezt adja a Moonwalkers is, csak itt szalag helyett a talpra erősített kis kerekek adják meg a plusz lendületet. A rendszert lábanként egy-egy 300 Wattos motor hajtja, kilenc kerékkel kiegészítve, a vezérlés pedig mi más is lehetne 2024-ben, mint mesterséges intelligenciával finomított szoftver. 

Ez a kütyü száműzheti az elektromos rollereket

A különleges görkorcsolya csak egy méretben kapható, de szinte bármilyen cipőre felhúzható, illeszkedik a 38-44 közötti férfi lábméretekhez. 

A Moonwalker egységei folyamatosan kommunikálnak egymással, így képesek figyelni a felhasználó járási stílusát, tempóját és érzékelik, hogy gyorsabban vagy lassabban akar-e haladni, vagy nagyon gyorsan meg akar-e állni – még blokkolásgátló funkciót is tud a szoftver! A maximális terhelhetőség száz kilogramm, egy töltés kilencven percig tart, amivel tíz kilométer tehető meg, tehát a Kinizsi Százast nem ezzel fogjuk végigtrappolni. 

Utóbbi azért sem életszerű, mert a kütyü leginkább városi, vagy mág inkább munkakörnyezetben, egy nagy méterű raktárban, reptérben tűnik igazán működőképesnek. 

Bár elsőre idegennek tűnik, de a gyártó szerint ésszerű közlekedési formáról van szó, amely betanulás nélkül, már az első métereken használható. Jól hangzik, de egy pár ilyen lépésgyorsítóért 1400 dollárt, vagyis félmillió forintot kérnek, ennyiből pedig elég sok BKV-bérletetl vehetünk.

Forrás: Interesting Engineering
Kép(ek) forrása: Shift Robotics Moonwalkers