Life Fehér Patrik 2024. 05. 15.

Fordulat a futball csúcsán, eltűnhet a VAR

Egy Premier League-klub javaslatát követően eltűnhet az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságból a videóbíró, a döntés jövő hónapban születhet meg.

Alapvetően a bírók pontosságát hivatott elősegíteni minden sportágban a VAR vagy videóbíró-rendszer, ahol alkalmazzák, azonban a jelenléte az elmúlt években nem aratott osztatlan sikert. Állatorvosi lónak épp Európa legjobb bajnoksága, az UEFA koefficiens-pontrendszerét az angol klubok elmúlt években mutatott nemzetközi teljesítménye miatt vezető Premier League mondható, ahol gyakran éri/érte az a vád a játékvezetőket, hogy a technológiai segítséggel együtt is képesek voltak rossz döntéseket hozni.

A dolog odáig “fajult”, hogy az idei bajnokság zárófordulója előtt 13. helyen álló Wolverhampton vezetése felvetette, ideje lenne kivezetni az angol bajnokságból a 2019-ben bevezetett VAR-t. Kezdeményezésükről szavazni is fognak június 6-án, a klubok képviselőinek éves összejövetelén. Ha 14 csapat igennel szavaz a változásra, a rendszer eltűnhet az angol klubfutball csúcsáról.

Kép: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

Kép: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

A Wolves azzal indokolja felvetését, hogy az a minimális mértékű javulás a pontosság terén, amit elérnek a VAR-ral, több kárt okoz a futballnak, mint a pontatlanság, ugyanis a játék szellemiségével mennek szembe a meccsmegállítások, és “károsítják a rajongók és a futball kapcsolatát”. Ami egyébként a pontosságot illeti: a The Athletic szerint a helyes bírói ítéletek aránya a VAR-korszak előtti 82 százalékról 96 százalékra ugrott fel a PL-ben.

Kiemelték, hogy a videóbíró többek között frusztrációt és zavart okoz a stadionokban a hosszú megállások és a kommunikáció hiánya miatt, valamint sok esetben nem is úgy használják, mint ahogy azt eredetileg szánták. A VAR dolga ugyanis a játékvezetők segítése a kétes eseteknél, és nem feltétlenül kellene minden alkalommal a képernyő elé rohanni, túlelemezni a dolgokat – vélik.

Kép: Matt McNulty/Getty Images

Kép: Matt McNulty/Getty Images

A múlt hónapban egyébként Svédországban konkrétan nemet mondtak a VAR bevezetésére a helyi első osztályban, miután a szurkolók kiálltak a rendszer ellen.

Forrás: The Athletic
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Alex Livesey - Danehouse/Getty Images