Life Kovács Miklós 2024. 05. 16.

Százéves a világ legtökéletesebb íróeszköze

Százéves a világ egyik legtökéletesebb íróeszköze, a Montblanc által 1924 óta forgalmazott Meisterstück, amely ma már nem egyszerű toll, hanem értékes luxustermék

A Montblanc stílusosan ünnepli legendás íróeszközének 100. születésnapját. Az 1924-ben piacra dobott Meisterstück modell előtt tisztelegve korunk egyik legmarkánsabb képi világgal, egyedi stílussal rendelkező rendezőjét, Wes Andersont kérték fel egy reklámfilm megalkotására.

A Grand Budapest Hotel, az Asteroid City, a Francia kiadás, a Kutyák szigete, illetve A fantasztikus Róka úr írója és rendezője a tőle megszokott színpalettával festette fel a Mont Blanc tetején, egy csillagvizsgáló könyvtárában játszódó eseménysort.

A rövidfilmben nem csak a kamera mögött vett részt, ő maga is szerepel Rupert Friend és Jason Schwartzman színészekkel együtt. A felvétel vezetésével  Linus Sandgren Oscar-díjas operatőrt bízta meg, így ezen a három percen két Oscar-díjas is dolgozott. 

A tollak csúcsa

A Montblanc az egyik legpatinásabb és legexkluzívabb írószergyártó vállalat a világon. 1906-ban alapították Hamburgban, eredetileg egyszerű töltőtollakat készítettek. A márka azonban hamarosan a prémiumminőség és -dizájn szinonimájává vált az írószerek területén. A Meisterstück az innovatív tintaadagoló rendszerének köszönhetően lett legendás darab, 1929-óta a kézzel gravírozott arany tollhegyekre felkerült a 4810-es szám, amely a csúcs magasságára utal.

Ma már teljesen egyedi, műalkotásnak számító darabok alkotják a kínálatot, a legdrágább Montblanc tollak értéke a milliós nagyságrendet is elérheti. A cég tollai jelentős történelmi eseményeken is feltűnnek:  Montblanc tollal írták alá Diana és Károly herceg házassága és a két Németország újraegyesítésének dokumentumait.

A rendező egy tollat is tervezett, The Schreiberling Limited Edition 1969 néven, amit szintén bemutatnak a filmben. Ennek értékesítése 2025-től indul, ára pedig 2500 dollár, vagyis 888 ezer forint lesz. Nyilván csodás eszköz ez az írásra, de inkább jelentős emberek íróasztalán tudjuk elképzelni kiállítási darabként, hiszen ennyi pénzért már kifejezetten jó minőségű tollból is lehet venni úgy 5-600 darabot.

Forrás: Montblanc Youtube
Kép(ek) forrása: nyitókép: Montblanc/Richemont