Life Kovács Miklós 2024. 05. 16.

Százmilliárdért eladó a sarkvidéki vadon egy része

A világ leggazdagabb emberei szeretnek nemes célokra költeni, és mi lehetne nemesebb a természeti környezet megóvásánál hatezer hektáron?

Akinél akad 110-120 milliárd forintnyi befektetésre váró összeg, annak már tudnia kell felelősen dönteni. Ekkora pénzmennyiség már akkor jön össze, amikor megvan az ötödik jacht, a privát sziget és a magángép is. Ilyenkor jöhet a nemes cél, és mi lehetne nemesebb, mint egy hatezer hektáros terület megszerzése az Északi-sark vidékén? 

Most ugyanis eladó arrafelé egy ilyen hatalmas birtok, a Spitzbergákon, félúton Norvégia és az Északi-sark között. A tulajdonos egy névtelenségbe burkolózó milliárdos, aki szeretne túladni a különleges ingatlanon. 

A szigetcsoport körülbelül 1000 kilométerre északra található Norvégia partjaitól, összesen 16 szigetből, valamint kisebb zátonyokból és sziklákból áll. A legnagyobb és legsűrűbben lakott sziget Spitzbergen (Nyugati-föld), itt található a térség egyetlen városias települése, Longyearbyen is.

Nincs zsúfoltság a zord vidéken, csak pár ezren laknak a szigeteken

Nincs zsúfoltság a zord vidéken, csak pár ezren laknak a szigeteken

Longyearbyenben és a környező bányatelepüléseken összesen körülbelül 2700 állandó lakos él, döntő többségük norvég állampolgár. A nyári hónapokban a turisták miatt ez a létszám jelentősen megnő. A területet arktikus éghajlat jellemzi, a tundra és jégsapkás tájak dominálnak. Az állatvilágot jegesmedvék, sarki róka, sarki nyúl és rendkívül gazdag madárpopuláció alkotják. A terület a világ egyik legnagyobb nem szennyezett élőhelyének számít.

A gazdasági élet alapját a szénipar és bányászat adja jelenleg is, emellett a halászat és a turizmus jelent még bevételi forrást a szigeteknek. A globális felmelegedés egyre több lehetőséget teremt a tengeri fuvarozásra és kőolaj-kitermelésre is a térségben.

A rénszarvasok zavartalanul legelnek ezen a tájon

A rénszarvasok zavartalanul legelnek ezen a tájon

Ezért lehet érdekes ez a terület egy igen gazdag természetkedvelő számára, és ez az egyetlen eladó birtok itt, nyilatkozta Per Kyllingstad, az anonim tulajdonost képviselő ügyvéd a Bloomberg Newsnak. Akinek égeti már a zsebét a felesleges 323 millió dollár, az most gyorsan átválthatja az összeget öt kilométernyi tengerpartra, hegyekre, fjordokra, és sarkköri élővilágra. 

A pénz azonban nem minden, a tulajdonos képviselői olyan vevőt, vevőket keresnek, akik a klímaváltozás hatásait szem előtt tartva, a természeti értékek megőrzését tűzték ki célul. “Keményen dolgozunk, hogy megtaláljuk ennek a gyönyörű tájnak a következő gondnokát, akinek megvannak az eszközei, hogy fellépjen a negatív, környezetromboló hatások ellen, és megvédje a hatezer hektáros területet az ott élő változatos növény- és állatvilággal együtt.”

Forrás: Bloomberg
Kép(ek) forrása: Getty Images