Life Kovács Miklós 2024. 05. 22.

90 éves rekorder nyugdíjast lőttek az űrbe

Két évig tartó biztonsági szünet után először lőtték fel űrturistákkal a fedélzetén a New Shepard űrkapszulát, az utasok között rekorder is volt.

Jeff Bezos milliárdos üzletember, Amazon-tulajdonos hobbiprojektje ez, amelyben a résztvevők és kiválasztott utasok tíz percig tartó űrélményt kapnak, amely során a súlytalanságot is átélhetik. A Blue Origin űrhajója az út során 105 kilométeres magasságig emelkedik, ami hivatalos meghatározás szerint is túl van a Föld légkörén, mivel átlépi a Kármán-vonalat. 

A Kármán-vonal a világűr határa, amely 100 km-es magasságban húzódik. Ez az a magasság, ahol egy légi jármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni, és el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s) a fennmaradáshoz. Kármán Tódor számolta ki ezt a határt, mely ezért az ő nevét viseli. 

Ez volt Blue Origin hetedik útja, amely fizető turistákat jutatott el a világűrbe. A 2022 óta első hivatalos úton részt vett a 90 éves Ed Dwight is, aki ezzel a tízperces kalanddal rekordot döntött, immár ő a legidősebb asztronauta, aki feljutott az űrbe. Neki a Space For Humanity  nonprofit szervezet fizette az utat, utastársai, Mason Angel, Sylvain Chiron, Carol Schaller, Kenneth Hess és Thotakura Gopichand viszont megvették a 180 millió forintba kerülő jegyet a tízperces útra.

Ed Dwight 1933. szeptember 9-én született Kansas államban. Dwight karrierje az Egyesült Államok légierejénél kezdődött, ahol vadászpilótaként szolgált. 1961-ben, John F. Kennedy elnök kifejezett kérésére, beválasztották az űrhajósprogramba is. Bár sosem jutott el az űrbe, jelentős, úttörő szerepet játszott az amerikai űrprogramban, és inspirációt nyújtott sokak számára.

A mostani utazás során nem történt probléma, bár a három közül az egyik ejtőernyő nem nyílt ki a kapszula visszatérése során – írta a Space.com. A Blue Origin szerint viszont ennyi bőven belefér, a rendszert úgy tervezték, hogy két ejtőernyővel is tökéletesen működjön. 

A Blue Origin repüléseit 2022-ben egy baleset nyomán állították le, amikor a hordozórakétánál fellépő rendellenesség következtében megsemmisült, ugyanakkor maga a kapszula az ejtőernyője segítségével biztonságban földet ért.

Forrás: space.com
Kép(ek) forrása: Blue Origin