Life Kovács Miklós 2024. 05. 22.

A tökünk is tele van mikroműanyaggal, te sem vagy kivétel

A mikroműanyag már testünk minden zugába befurakodott, egy új kutatás férfiak heréiben is kimutatta az idegen anyag jelenlétét.

Az Új-Mexikói Egyetem tudósai által elvégzett kutatás során 23 emberi és 47 kutyáktól származó herét vizsgáltak meg. Minden mintában találtak mikroműanyagot, ami a feltételezések szerint a csökkenő spermaszámmal is összefüggésben lehet. 

A vizsgálatok során megállapították a műanyagok fajtáit is, a csomagolásokban, palackokban használt polietilén fordult elő a leggyakrabban, amelyet a PVC követett. A vizsgálathoz boncolásokból származó heréket használtak, a “donorok” 16 és 88 év közöttiek voltak, a kutyaherék állatorvosi klinikákról kerültek a tudósokhoz. Az emberi mintákat már konzervált állapotban vizsgálták, így a spermaszámot már nem lehetett megállapítani. A kutyaherék viszont friss ivartalanításból származtak, így több információt szolgáltattak.

Ezeknél figyelték meg, hogy minél magasabb volt a PVC-szennyeződés, annál alacsonyabb volt a spermaszám.

Az emberi mintákban több volt a műanyagszennyezés: 330 mikrogramm szövetgrammonként, szemben a kutyáknál mért 123 mikrogrammal – írja  Guardian. Az eredmények felvetik a mikroműanyagok szerepét a globálisan tapasztalható spermaszám-csökkenésében, de ennek konkrét megállapításához szélesebb körű kutatásokra van szükség. 

A csökkenő spermaszámban is szerepet játszhat a mikroműanyag-szennyezés

A csökkenő spermaszámban is szerepet játszhat a mikroműanyag-szennyezés

A férfiak spermaszáma évtizedek óta csökkenő tendenciát mutat, a folyamat mögött eddig többek között a környezetszennyező kémiai anyagokat, permetszereket, rovarirtókat sejtették a kutatók. Most ehhez a körhöz csatlakozhatnak a mikroműanyagok is, amelyeket az emberi vérben és az anyatejben is kimutattak már. 

A kutatók szerint aggodalomra ad okot, hogy laboratóriumi körülmények között a mikroműanyag károsítja az emberi sejteket, a légszennyezés szemcséiről pedig már ismeretes, hogy a szervezetbe hatolnak, és évente több millió idő előtti halálozás írható a számlájukra. Óriási mennyiségű műanyaghulladékot zúdít az ember a környezetre, a mikroműanyag már az egész bolygót beszennyezte az Everest csúcsától a legmélyebb óceáni árokig. Ismeretes, hogy az ember megeszi, megissza az apró szemcséket az étellel-itallal, és be is lélegzi őket.

Forrás: MTI, The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images