Life Erdős Norbert 2024. 05. 22.

Ez jelenleg a világ egyik legdrágább anyaga

Egy ritka és rendkívül értékes, kihalt madár tolla kelt el nemrég rekordáron, amelynek grammja jóval drágább, mint az aranyé.

Az egykor Új-Zélandon őshonos, kihalt huja madártoll csillagászati összegért cserélt gazdát egy árverésen. Az aukció során a hujatoll ára messze meghaladta az előzetes becsléseket, amelyek 2000 és 3000 új-zélandi dollár közé tették az értéket (kb. 540 ezer forint). Durván alábecsülték, hiszen az összeg a korábbi hujatollrekordot is messze felülmúlta,  2010-benugyanis 8400 új-zélandi dollárért adtak el (1,8 millió forint) egy darabot.

Az friss aukción eladott toll súlya körülbelül 9 gramm volt, és 46 521 új-zélandi dollárt csengettek ki érte, ez átszámítva több mint 10 millió forint.

Ez grammonként bő 1 millió forint, szóval 40x drágább az aranynál, amely most szűk 28 ezer ezer forint – mutatott rá a the Guardian.

A világ 5 legdrágább anyaga

5.- Trícium: 10,6 millió forint/gramm

4.- Gyémánt: 20 millió forint/gramm

3.- Musgravit: 62 millió forint/gramm

2.- Kalifornium: 8,9 milliárd forint/gramm

1.- Antianyag – 62 500 milliárd dollár/gramm (ezt nem váltanánk át forintra)

Forrás: interestingengineering.com

A huja volt a legnagyobb Új-Zélandon élő fülesmadár-faj, amelyet gyönyörű éneke, fényes fekete tollazata és hosszú, fehér végű farktollai tettek különlegessé. Az utolsó megerősített hujaészlelés 1907-ben történt, bár feltételezések szerint a madarak még az 1920-as években is élhettek.

A madár a maorik számára szent volt, és dalokban, mondókákban is szerepelt. Tollait csak a rangatira (főnökök) és mana (tekintély) birtokosai viselhették. Az európaiak Új-Zélandra érkezésekor a madarak már ritkák voltak, de a tolluk iránti európai kereslet tovább csökkentette számukat, ami végül a faj kihalásához vezetett. A huja iránti vágy napjainkban is erős maradt nemzetközi szinten. 2023-ban egy pár kitömött huja 466 000 új-zélandi dollárért kelt el egy brit aukción (100 millió forint), annak ellenére, hogy a közvélemény nyomást gyakorolt az új-zélandi kormányra, hogy avatkozzon be és hozza haza a madarakat.

A rekordot döntő toll

A toll kiváló állapota, a papírral és UV-álló üveggel való védelme, valamint a huja története dobta még ilyen szépen az árat – mesélte Leah Morris, az aucklandi Webb’s aukciósház művészeti osztályának vezetője. Az eladott toll a valaha eladott legjobb állapotú hujatollak közé tartozik.

A tollat a Kulturális és Örökségügyi Minisztérium „taonga tūturu”-ként (hiteles kincs) vette nyilvántartásba, ami azt jelenti, hogy csak regisztrált „taonga tūturu”-gyűjtő vásárolhatta meg, és a toll nem hagyhatja el Új-Zélandot engedély nélkül.

Az aukción körülbelül 30 ember vett részt személyesen, de az összes ajánlat telefonon vagy online érkezett. Morris elmondta, hogy az emberek lélegzetvisszafojtva figyelték, ahogy az ár emelkedik.

„Amikor végül megállt a licitálás és a kalapács lecsapott, taps tört ki a teremben – ami aukción ritkán fordul elő.”

A huja madár tollának eladása nem csupán anyagi értéket jelent, Új-Zéland kulturális örökségére és a huja maori kultúrában betöltött szimbolikus jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Forrás: theguardian.com
Kép(ek) forrása: Getty Images