Life Erdős Norbert 2024. 05. 29.

Bekaptuk a magyar válogatott rudiját, ami piros

Vadiúj túró rudit dobott piacra a Pöttyös, méghozzá Trikolor néven, amely a magyar labdarúgó-válogatott EB-kijutása előtt tiszteleg. Szürreális a színe, azonnal megkóstoltuk!

Teljesen véletlenül botlottam bele a sarki boltban az új rudiba, amelyen azonnal megakadt a szemem és már durrant is a kosárba két darab. Csak óvatosan, nem mertem ötös pakkot venni, mert mi van ha nem ízlik? A töltelék zöld és citromos, a bevonó piros, szóval ebből bármi lehet, számomra az unikornisos is borzalmas, szóval nem merültem egyből mélyre. Max ha nem ízlik, ezt a két darabot fénysebességgel eszik meg a gyerekek, az ízét sem fogják érezni, csak lecsúszik.

 Lássuk milyen volt.

Csomagolás

A nevéből adódik (Trikolor), hogy ez bizony a magyar zászló színeiben fog pompázni, így is van: piros bevonó, fehér túró és zöld töltelék – meg is vannak a nemzeti színek – mindez egy rudiba sűrítve. A színvilág a csomagoláson is visszaköszön kapuval, focilabdával és “Hajrá magyarok” felirattal társítva, ami egyértelműen a magyar labdarúgó-válogatott EB-kijutására utal, bár azt nem látom magam előtt, ahogy a szurkolók szotyi és korsó sör helyett Pöttyös rudival kenik ki az arcukat extázistól fűtve, miután Szoboszlai lőtt egy bombát.

Bekaptuk a magyar válogatott rudiját, ami piros

Tudtad-e?

Magyarország zászlaja három, egyenlő szélességű, sorrendben felülről piros, fehér és zöld színű, vízszintes sávból áll, amelyben a piros szín az erő, a fehér szín a hűség, a zöld szín a remény jelképe.

A csomagolásról nagyon-nagyon hiányzik a jelölés, hogy melyik sarkán van a nyitószalag, mert így csak tippelni lehet, amit általában benézek és egy leszakadt sarok az eredménye. Sebaj, azért sikerült kibontani és hozzájutni a rúzsra emlékeztető desszerthez.

Forma

Ha a csomagolás nem lenne rajta, akkor is bárki megmondja, hogy ez egy túró rudi, de a mérete valahogy nem stimmelt. Óriásnak kicsi, normálnak nagy, szóval gyorsan utána is néztem és kiderült, hogy nem csal a szemem: a normál méretű Pöttyös 30 gramm, az óriás 51 gramm, az új Trikolor pedig 35 gramm, szóval méretben és súlyban a közepes jelzőt aggathatjuk rá.

Bekaptuk a magyar válogatott rudiját, ami piros

Mitől piros?

A legjobban arra voltam kíváncsi, hogy mitől piros a bevonat, hiszen jó nagy betűkkel rá van írva a csomagolásra, hogy: TERMÉSZETES SZÍNEZÉKKEL. 

Na szóval a piros színt a cékla koncentrátumnak és paprika olaj kivonatnak köszönhetjük, szóval nem hazudnak, tényleg nem E-betűs adalékok sorakoznak a színezék szakaszban. Ami nem azt jeleni, hogy a túró rudiban nem használnak E-betűs emulgálószereket, szilárdító anyagokat vagy éppen antioxidánsokat.

Bekaptuk a magyar válogatott rudiját, ami piros

Ízek

A piros bevonónak borzasztó íze és állaga van, miután szétolvad. Nagyon mű, kicsit fel is tapad a szájpadlásra és csak nehezen akar lejönni onnan, kellemetlen, maragringszerű réteget képezve az ember szájában. Csokoládéhoz semmi köze nincs (fehér csokihoz sem), de még csak nem is akarja azt a hatást kelteni.

Egy kis rudi-történelem

1954-ben Takó Imre iparigazgató, dr. Ketting Ferenc a Magyar Tejipari Kutató Intézet (MTKI) élelmiszeripari mérnöke és Borka Zsolt üzemképviselő tanulmányútra utazott a Szovjetunióba, a szocialista tejipar tanulmányozására. Ott látták meg a túró rudi ősét, a “глазированный сырок” (glazirovannij szirok) elnevezésű, túróvaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú, kerek formájú édességet, amit akkor túrómignonnak neveztek el. Ez alapján tervezetek egy a magyar ízvilághoz jobban passzoló terméket.

 

A Túró Rudi név végül saját ötletéből született. Az eredeti, piros copfos kislány rajzával díszített pöttyös csomagolást két iparművészeti főiskolás készítette. A név sokakban felháborodást keltett, a Hírlapkiadó Vállalat reklámcsoportjának vezetője egyenesen erkölcstelennek nevezte.

 

Tudtad, hogy napjainkban már 15 különböző Pöttyös rudi található meg a boltok polcain? Vannak natur, ízesített és cukormentes változatok. Aztán ott van még a Guru, a Tejsüti és a kakaók is. Ja és a túróbonbon.

Maga a túró, ízre a klasszikus keverék, nem vettem észre különbséget, és ez ügyben hihettek nekem, mert az elmúlt 37 évben nagyon kevés olyan nap volt, amikor ne ettem volna meg legalább egy darab túró rudit. 

Bekaptuk a magyar válogatott rudiját, ami piros

A zöld, zselés töltelék valóban citrom ízű, nagyon jól passzol a túróhoz, nem tolakodó, nincs semmi kellemetlen benne, finom. Lehet csak a színe miatt éreztem így, de nekem inkább limeos beütése van.

Bekaptuk a magyar válogatott rudiját, ami piros

Összegzés

A marketing zseniális, hiszen egy olyan eseményre repültek rá, amely az egész országot érdekli, sőt pozitív gondolatokat kelt bennük, ahogy egyébként a rudi is. Gondoljatok csak a Star Wars-jelenségre: amikor kijött az új trilógia, a tejtől kezdve a papírzsebkendőn át minden star warsos volt és kb. bármit el lehetett adni a filmmel.

Ha a kedvencemet, a tejcsokis óriást egy 10-es skálán 10 pontra értékelném, akkor a Pöttyös Túró Rudi Trikolor maximum 6 pontot kapna. Egy próbát megér, de garantálom, hogy nem ez lesz a kedvenced a palettán.