Life Kovács Miklós 2024. 06. 04.

4000 éves koponya mutatta meg mit tudtak az egyiptomi orvosok

Körülbelül négyezer éves emberi csontokat vizsgálva kutatók megállapították, hogy már az ókorban is sebészi úton próbálkoztak a daganatos betegségek gyógyításával.

 A Krisztus előtt 2686 és 2345 közötti időszakból származó koponyán a tudósok egy daganat nyomait fedezték fel, a csonton pedig éles tárgytól származó vágásnyomokat is találtak. A Santiago de Compostela-i Egyetem kutatói Cambridge-ben végzett munkájuk alapján arra a következtetésre jutottak, hogy már ebben az időszakban végeztek valamilyen feltárási vagy terápiás eljárást rosszindulatú daganatok esetén a korabeli gyógyítók.

fotó: Tondini, Isidro, Camarós, 2024

fotó: Tondini, Isidro, Camarós, 2024

“Amit találtunk, az az első bizonyíték a direkt sebészeti beavatkozásra egy ráknál. Ez az, ahol elkezdődött a modern orvoslás” –  mondta Edgard Camarós Perez paleopatológus, a tanulmány egyik társszerzője a Live Science-nek.

A traumákat már jól kezelték

Sérülésekből származó sebeket, csonttöréseket esetenként hatékonyan gyógyítottak az egyiptomi orvosok. Erre egy másik, fiatalabb lelet világított rá. A krisztus előtt 664 és 334 közötti korszakból származó koponya egy 50 év körüli nőé lehetett, vele a csontrák végzett, de a tumor nyomai mellett két korábbi, gyógyult sérülésre is felfigyeltek, amelyeket éles fegyverek okozhattak. Ezek a sebek begyógyultak ami azt jelzi, hogy a traumák kezeléséhez voltak módszerei az egyiptomi orvoslásnak, a rákot viszont nem tudták legyűrni.

Forrás: livescience.com
Kép(ek) forrása: Tondini Isidro Camarós 2024