Life Kovács Miklós 2024. 06. 05.

A magyar égen is feltűnhet ez a színes égi csoda

Hihetetlen felhőket videóztak a közelmúltban Vietnám felett. Elsőre azt hihetnénk, hogy mesterséges intelligencia rajzolta a szivárványszínű felhőket, de ez a jelenség jól dokumentált égi tünemény.

A szivárvány-, vagy hivatalosan irizáló felhőket egy optikai jelenségnek köszönhetően csodálhatjuk az égbolton. Az irizáló felhők szivárványszínű elszíneződését apró, egyenletes eloszlású, közel azonos méretű vízcseppek vagy jégkristályok okozzák, amelyek szétszórják a fényt. Az elmúlt hetekben Vietnámban, Ho Si Minh-város felett videóztak egy lenyűgözően színes példányt.

A jelenség legtöbb esetben olyankor jön létre, amikor a Napot szinte teljesen vastag felhőréteg takarja, a szűk résen átszűrődő fényt pedig a ritkább, vékonyabb felhőkben lévő vízcseppek megtörik, és prizmaként szórják szét. Minél egységesebb a felhőkben lévő vízcseppek mérete, és minél egyenletesebb az eloszlásuk, annál feltűnőbb a jelenség.

A magyar égen is feltűnhet ez a színes égi csoda

Előfordulása nem helyhez kötött, bárhol megfigyelhető a bolygón, Magyarország területén is sikerült már többször lefotózni, leginkább az altocumulus, a cirrocumulus, a cirrus és a lentikuláris vagy lencsefelhőkben alakul ki. Színei általában pasztell árnyalatúak, de kivételes esetben lehetnek nagyon élénkek, vagy gyöngyházhoz hasonló hatásúak.

Iridescent cloud over the road to Stelvio pass, Sondrio province, Lombardy, Italy, at summer.

“Az irizáló felhők mellett gyakran zenit körüli ívek is feltűnnek. Látszólag nincs sok különbség a két jelenség között, a zenit körüli ívet azonban más okozza: ezek a lapos jégkristályok felszínén megtörő fény miatt jelennek meg 32° alatti napmagasságnál” – írta a jelenségről az Időkép.hu

Forrás: Időkép.hu
Kép(ek) forrása: clodio/iStock/Getty Images